Nem engedélyezi az orosz propagandatévét az EU Bírósága sem, a Kreml megtorlással fenyeget

2022. július 27. – 21:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább korlátozná a nyugati médiumokat Oroszország, írja a France 24. Legalábbis ezzel reagálnának a Kremlből arra, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) helyben hagyta azt az uniós szankciót, ami megtiltotta az EU területén az RT France nevű, Oroszországból finanszírozott hírcsatorna sugárzását.

Az RT France nevéből adódóan az orosz RT francia mutációja, amely programjában egyáltalán nem tért el nemzetközi testvéreitől: a bíróság szerint a csatorna „aktívan támogatta” Moszkva beavatkozását Ukrajnában, és háborúpárti propagandát sugárzott. Az EUB szerint így jogszerű és arányos volt az EU döntése a csatorna betiltásáról, és elutasította az RT France keresetét. Míg a csatorna fellebbezni akar, addig a Kreml megtorlással fenyeget:

„Természetesen hasonló lépésekkel bánunk majd el az itt működő nyugati médiumokkal szemben. Mi sem fogjuk hagyni, hogy az országunkban dolgozhassanak”

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az RT France műsorának egyik nézője – Fotó: Maud Dupuy / Hans Lucas via AFP
Az RT France műsorának egyik nézője – Fotó: Maud Dupuy / Hans Lucas via AFP

A február 24-én indult ukrajnai háború kezdete óta így is rengeteg intézkedést hoztak, melyekkel Oroszország korlátozta a szólásszabadságot: börtönbüntetés járhat akár a „háború” szó nyilvános használatáért is, hiszen hivatalosan a Kreml szerint „különleges katonai műveletről” van szó. Számos külföldi újságírót tiltottak ki az ország területéről az elmúlt hónapokban, az utolsó független orosz médiumok pedig már csak külföldről tudnak működni. Az egyre feszesebbé váló orosz médiacenzúráról és állami propagandáról itt írtunk részletesen.

Ha esetleg mégis kiváncsi lenne arra, milyen élménytől fosztja meg önt az RT betiltásával az Európai Unió, ajánljuk kollégánk cikkét, aki egy teljes napon keresztül figyelte a külföldieknek szánt orosz propaganda kínálatát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!