Szijjártó Péter: Nem normális körülmények között élünk, több gáz kell a biztonságos ellátáshoz

2022. július 26. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A nemzeti energiamix kialakítása nemzeti jogkör kell maradjon” – erről beszélt Szijjártó Péter az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli ülésén. Miután a miniszterek tanácsa döntött arról, hogy elfogadja a gázspórolásról szóló uniós tervet, az ülés nyílt szakaszában minden uniós miniszter tett egy nyilatkozatot.

Magyarország egyedüliként ellenezte a gázspórolásról szóló terveket, mert a kormány szerint „a rendelet végrehajthatatlan, és figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit”. A külgazdasági és külügyminiszter azonban a keddi ülésen tett nyilatkozatában nem indított retorikai harcot, inkább arról beszélt, hogy a magyar energiaellátás biztonságban van, és a kormány „felelős stratégiájának” köszönhetően biztosított a lakosság és a vállalkozások energiaszükséglete is a téli időszakra.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar gázszállítások fele ma már a Török Áramlat vezetékein keresztül érkezik: „Emlékeztetném önöket, mennyire hevesen támadtak bennünket, amikor megépítettük ezt a vezetéket. Viszont ha nem épült volna meg ez a gázvezeték, nagyon nagy gondot okozott volna ez nekünk.

Látva a gázszállítások szakadozásait a nyugati és az északi útvonalakon, ha kizárólag ezeken keresztül lett volna biztosítva a gázellátás, akkor most egy energia-válsághelyzetben találnánk magunkat Magyarországon.”

A miniszter szerint folyamatos a gáztározók feltöltése is, azonban mivel „nem normális körülmények között élünk”, ezért a magyar kormány szerint az eddig lekötött gázmennyiség mellett „további 700 millió köbméter gázra lenne szükségünk a biztonságos ellátáshoz”. „A kereskedelmi és a politikai tárgyalások folyamatosak, és egyelőre jók a kilátások” – mondta Szijjártó, akit a miniszterelnök külön meg is bízott azzal, hogy további gázkészleteket szerezzen be világszerte. Moszkvába is elutazott emiatt nemrég a külügyminiszter, a tárgyalások felemás eredménnyel jártak.

Szijjártó a nyilatkozat végén kiemelte azt is, hogy a kormány az atomenergiát „biztonságos, tiszta, fenntartható és olcsó” energiaforrásnak tartja, így továbbra is az a cél, hogy 2030-ig üzembe tudjanak helyezni két új atomreaktort a Paks II. projekt keretében.

Frissítés 15:05: A külügyminiszter után Orbán Viktor is reagált az uniós miniszterek keddi döntésére: „Aggasztó hírek Brüsszelből” – írta a miniszterelnök, aki szerint a gázspórolási terv elfogadásával „Brüsszel újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába”. Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy értsünk bármit is „Brüsszel” alatt, a döntést az Európai Unió energiaügyben felelős miniszterei hozták meg.

Orbán hozzátette: „Bonyolult idők jönnek, de egy biztos: Magyarországon a rezsicsökkentés marad!” Azonban itt is meg kell jegyezni, hogy az „energia-válsághelyzet” kihirdetése miatt megvágták a rezsicsökkentésnek nevezett árbefagyasztást, és bár számos kérdés nyitva maradt az augusztus 1-jével életbe lépő rezsidrágulás előtt, rengeteg háztartás villany- és gázszámlája lehet magasabb a jövő héttől.

Korábban történt: Az EU energiaügyi miniszterei keddi brüsszeli találkozójukon elfogadták a gázspórolási tervet, aminek célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hideg zuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől. Sven Giegold német gazdasági államtitkár szerint „hatalmas többség” jött össze a terv támogatására, és „csak Magyarország ellenezte azt”.

Az Európai Bizottság korábban azt javasolta, hogy a tagállamok 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználásukat. A javaslat szerint azt is lehetővé kell tenni, hogy uniós szintű riasztást adjanak ki széles körű gázhiány esetén, amivel kötelező megtakarítási célokat adnának ki a tagállamok felé. A kedden elfogadott döntés alapján azonban több tagállam is kivételeket kaphat a gázspórolási terv alól – erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!