Szijjártó kiutazott Moszkvába földgázt venni, az oroszok megvizsgálják a kérést, és ők is kérnek valamit

2022. július 21. – 17:24

frissítve

Szijjártó kiutazott Moszkvába földgázt venni, az oroszok megvizsgálják a kérést, és ők is kérnek valamit
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tart sajtótájékoztatót Moszkvában 2022. július 21-én – Fotó: Az orosz külügyminisztérium / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter csütörtökön Moszkvában tárgyal az orosz kormány több tagjával, köztük Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A magyar kormány több földgázt szeretne vásárolni az oroszoktól, az oroszok vizsgálják a kérdést. Lavrov arról beszélt, hogy a „washingtoni ruszofób politika nagyon nagy kárt okoz” a magyar–orosz együttműködésben, Szijjártó pedig azt mondta: a magyar kormány békét szeretne Ukrajnában.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában az a cím szerepelt, hogy nem sikerült megegyeznie Szijjártó Péternek Moszkvában a földgáz vásárlásról. A külügytől azonban jelezték, hogy még csak az első tárgyalásnak van vége, és Szijjártó Péter még ezt követően egyeztet Alekszandr Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel is.

Nagyon hasznosak és tartalmasak voltak a tárgyalások – mondta a külügyminiszteri megbeszélésről Szergej Lavrov a közös sajtótájékoztatón csütörtök délután.

A tárgyaláson Lavrov szerint részletesen is beszéltek a kulcsfontosságú kétoldalú együttműködési kérdésekről, amelyekről Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is egyeztettek februárban. Ilyenek például a közös energetikai és közlekedési projektek, Az orosz külügyminiszter kiemelte, hogy tavaly a pandémia ellenére is 25 százalékkal növelték a kétoldalú áruforgalmat.

Szeretnék emellett folytatni a Paksi Atomerőmű bővítését, amit az orosz fél is stratégiai projektnek tekint.

Az orosz külügyminiszter tárgyaláson jelezte Szijjártónak, hogy a magyar–orosz együttműködésben a „washingtoni ruszofób politika nagyon nagy kárt okoz”, az oroszok szerint az USA és az Európai Unió mérhetetlenül növelik a szankciókat. Azt ígérte azonban, hogy a szankciók ellenére keresni fogják az együttműködés lehetőségeit Magyarországgal.

Sok szó esett a megbeszélésen az ukrajnai háborúról is. Lavrov szerint Oroszország őszintén megmondja, hogy mi a célja „a speciális műveletnek”. Állítása szerint magyar kollégájának elmondták a helyzet árnyalatait, és azt reméli, hogy

a nyugati szomszédok „meg fogják érteni (…) a veszélyét annak, ha Ukrajnát fegyverekkel tömik tele, és őrült cselekedeteket, fegyveres támadásokat eszközölnek a saját lakosaik ellen.”

Lavrov szerint az USA-ra és Európa nagy részére az előítéletes hozzáállás a jellemző, de mint fogalmazott: az élet ki fogja kényszeríteni, hogy ne így nézzenek ezekre a kérdésekre, és „mondjanak le a kitalált konfrontációkról, és a saját európai problémáikkal foglalkozzanak.”

Szijjártó: Oroszország nélkül nem lehet több gázt vásárolni

Két okból jöttem ma ide Moszkvába – vette át a szót Szijjártó Péter. Azért, hogy biztosítsa Magyarország biztonságos energiaellátást, és világossá tegye, hogy a magyarok minél előbb békét szeretnének.

A magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy Európában energiaellátási válsághelyzet van, ám a magyar kormánynak kötelessége, hogy biztosítsa az ország energiaellátását. A földgáztárolók feltöltése menetrend szerint halad. „Az éves magyarországi fogyasztás 27,3 százalékának megfelelő mennyiséget már betároltunk a földgáztárolókba. Európában ez az arány csak 17,3 százalék” – emelte ki Szijjártó. Normális időkben ez elég is lenne, de most nem normális időkben élünk szerinte, ezért még biztosabbra kell menni.

A már megkötött szerződéseken felül további 700 millió köbméternyi földgáz vásárlása szükséges ahhoz, hogy az ország energiaellátása teljes biztonságban legyen

– jelentette ki. „Ha tetszik, ha nem, ha szeretjük, ha nem”, Szijjártó szerint Oroszországból származó források nélkül ez nem lenne lehetséges. „Lehet hiú reményeket árulni, lehet ábrándozni, lehet kommunikációs luftballonokat fújni, de a tény attól még tény marad, a fizikai valóság fizikai valóság marad” – fogalmazott Szijjártó.

A külügyminiszter azt is mondta, hogy Magyarország már megtette a szükséges intézkedéseket, hogy fogadni tudja a plusz földgázmennyiségeket. Összesen napi 20 millió köbméternyi beszállítási kapacitást nyitnak meg a következő hetekben ehhez.

„A tárgyalások a közelmúltban szakmai és vállalati szinten megkezdődtek, de mindenki pontosan tudja, hogy megállapodás politikai megállapodás nélkül nem lesz”

– mondta Szijjártó, aki azt szeretné, hogy a tárgyalásokat minél gyorsabban le lehessen zárni, és a lehető leggyorsabban meg tudjanak indulni az újabb szállítások, „mert szorít az idő”.

Úgy tűnik azonban, csütörtökön még nem sikerült megegyezni, Lavrov legalábbis úgy fogalmazott a sajtótájékoztatón, hogy ezt a kérdést meg fogják vizsgálni.

„Mi békét akarunk. Mi Ukrajna szomszédai vagyunk, ezért mindennap szembesülünk a háború tragikus következményeivel” – folytatta a magyar külügyminiszter. A háború nagyon rossz szerinte, a magyar kormány azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne. Minél később lesz béke, annál tragikusabbak lesznek a háború következményei – fogalmazott Szijjártó.

Újságírói kérdésre azt is mondta a magyar külügyminiszter, hogy moszkvai látogatásáról kedden tájékoztatta a ENSZ közgyűlési elnökét. Azt azonban nem tudta megválaszolni, hogy lesz-e felsőbb politikai szinteken is egyeztetés az orosz és magyar fél között, azaz találkozik-e a közeljövőben Putyin és Orbán, hogy a gázvásárlásról tárgyaljanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!