Oroszország szerdától még kevesebb gázt ad Európának

2022. július 26. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország közölte, hogy szerdától csökkenti az Európába irányuló gázszállításokat – írja a Reuters.

A Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat hétfőn egy iparági felügyelet utasítására hivatkozva jelentette be, hogy szerdától napi 33 millió köbméterre csökken az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázforgalom. Ez a fele a jelenlegi mennyiségnek, amely már most is csak a normál kapacitás 40 százalékát teszi ki. A háború előtt Európa gázának mintegy 40 százalékát és kőolajának 30 százalékát importálta Oroszországból.

A Kreml szerint a gázszünet karbantartási problémák és a nyugati szankciók következménye, míg az Európai Unió energetikai zsarolással vádolja Oroszországot.

Az Európai Unió országai kedden jóváhagynak egy sürgősségi javaslatot, ami a gázszükségletük visszafogásáról szól, miközben megpróbálnak leválni az orosz energiáról és felkészülni az esetleges teljes leállításra.

Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen írtunk, a gáz teljes lekapcsolása Oroszország számára sem egyszerű, Vlagyimir Putyin orosz elnök látszólag a feszültség folyamatos fenntartásában érdekelt, de a teljes gázstopban nem.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!