CPAC Hungary: Trump kedvenc influenszere szerint a feministák el akarják törölni a férfiakat

2022. május 20. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump korábbi amerikai elnök „meglepetés-videóüzenetével” kezdődött a CPAC Hungary második napja. Tucker Carlsonhoz és Nigel Farage-hoz hasonlóan Trump is csak egy rövid, mindössze 65 másodperces videóüzenetet küldött a konferenciára, melyben arról beszélt, hogy Orbán „egy nagyszerű vezető és egy igazi úriember”, valamint hogy legfontosabb gonddal, amely ma a világot fenyegeti, az a szocializmus és a kommunizmus.

A korábbi amerikai elnök videója után lépett a színpadra a konferencia második napjának „sztárvendége”, Candace Owens. A mindössze 33 éves Owens az Egyesült Államok egyik legismertebb jobboldali politikai influenszerének számít. A Twitteren 3,1, a Facebookon pedig 5,4 millió követője van.

Candace Owens a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Candace Owens a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Nincs problémája Hitlerrel és a fehér felsőbbrendűséggel

A republikánus aktivista felemelkedése egyáltalán nem mindennapi. Kezdjük ott, hogy nagyon sokáig egyáltalán nem vallott jobboldali nézeteket. A 2010-es évek első felében a Vogue magazinnál gyakornokoskodott, később marketingcéget vezetett, és egy olyan blogra írogatott, melyen mások tollából többek között olyan bejegyzések jelentek meg, melyek a Republikánus Pártot kritizálták, és Trumpon élcelődtek.

Ő főként életmód témában írt, például az anorexiával való küzdelméről, de született bejegyzése „A Girl Code bekaphatja: Ha akarom, lefeküdhetek az exeddel” címmel is. Egy írásban azonban Owens is kritizálta a Republikánus Párt jobbszárnyát, a Tea Partyt, aminek a (békés) halálát kívánta. Alig három évvel később Donald Trump már arról tweetelt, hogy Owens egy „nagy, konzervatív gondolkodó, akinek nagy hatása van a politikára”.

A pálfordulás azzal kezdődött, hogy Owens 2016-ban indítani akart egy weboldalt, ami a digitális lábnyomuk nyomon követésével leplezte volna le az internetes zaklatókat tervei szerint. A terv az online tér jobb- és baloldaláról is kritikákat váltott ki, azzal vádolták, hogy doxolni akarja az internetfelhasználókat, ezzel megsértve a magánéletüket. Végül Owens kritikusai pont az ő privát adatait kezdték el közzétenni válaszul, ami miatt az online szféra progresszív oldalát tette felelőssé. Ezzel pedig meg is találták egymást az online aktív jobboldaliakkal.

„Egyik napról a másikra lettem konzervatív... Rájöttem, hogy valójában a liberálisok a rasszisták. A liberálisok voltak a trollok”

– fogalmazott utólag Owens.

Innen pedig nem volt megállás, Owens szinte üstökösként ívelt felfelé a jobboldali online aktivisták és influenszerek között. Ehhez legfőképpen az járult hozzá, hogy fekete nőként élesen kritizált nőjogi és feketejogi mozgalmakat is, így a republikánusok minden egyes kellemetlen szituációban (főleg a rasszizmus és a fehér felsőbbrendűség kérdésében) rá tudtak mutogatni, hogy lám, vannak feketék, akiknek egyáltalán nincs semmi problémájuk a politikánkkal, az egész elégedetlenség a demokraták propagandája.

Megosztó, és gyakran felháborító kijelentéseit naphosszat lehetne sorolni. A teljesség igénye nélkül:

  • Owens szerint neki nem azért van problémája Hitlerrel mert nemzetiszocialista volt, hanem azért, mert globalista volt. „Ha Hitler csak naggyá akarta volna tenni Németországot, és csak azt akarta volna, hogy minden jól menjen, az rendben lett volna. A probléma az, hogy globalizálni akart, azt akarta, hogy mindenki német legyen”.
  • Szerinte a fehér felsőbbrendűség és a fehér nacionalizmus nem egy olyan probléma, ami ártana az amerikai fekete társadalomnak.
  • A Black Lives Matter tüntetőket állatokhoz hasonlította, akiket Soros György pénzel.
  • A Capitolium ostroma szerinte a demokraták összeesküvése volt, hogy így számoljanak le a republikánusokkal. Mint anno a nácik és a Reichstag felgyújtása.
  • Ezenkívül Owens harcosan oltásellenes, számos Coviddal kapcsolatos összeesküvés-elméletet terjeszt.
  • Tagadja, hogy az embereknek közük lenne a klímaváltozáshoz.
  • Néhány hónapja arról beszélt, hogy a holdra szállást csak megrendezték.
  • Ukrajna lerohanása után pedig az oroszok pártjára állt. Arról tweetelt, hogy „Russian Lives Matter”, valamint azt fejtegette, hogy Ukrajnát az oroszok hozták létre 1989-ben, olyan, hogy ukrán nép pedig nem is létezik. Ezt az orosz propagandagépezet is díjazta, úgyhogy Tucker Carlsonnal egyetemben őt is szerepeltetni kezdték az orosz médiában.

Gyermekölők és klímariogatók

Owens CPAC Hungaryn tartott beszédében először az „állítólagos” feministákat támadta. A politikai influenszer szerint a magukat feministáknak nevezők nem azt próbálják elérni, hogy a nőknek és a férfiaknak egyenlő jogaik legyenek, hanem „valójában el akarják törölni a férfiakat és a férfiasságot” (jelentsen ez akármit is).

Ezután Owens az abortuszvitára terelte a szót. Ez igencsak aktuális téma jelenleg az Egyesült Államokban. Néhány hete szivárgott ki az amerikai legfelsőbb bíróság egyik februári határozattervezete, amely kivenné az abortuszt az egyéni jogok közül, és a terhességmegszakításról szóló szabályozást a tagállami törvényhozások jogkörébe tenné át.

Ha a tervezet megvalósul, akkor komoly esély van arra, hogy az USA 22, republikánus vezetésű tagállamában azonnal abortusztilalom lép életbe. Oklahomában például pont pénteken fogadtak el egy olyan törvénytervezetet, amely a fogantatás pillanatától tiltja a terhességmegszakítást.

Candace Owens a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Candace Owens a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Owens kifejtette, hogy az abortusz jogát támogató aktivisták valójában nem azért küzdenek, hogy ne az állam döntsön a testük felett, hanem szerinte a „radikális feministák valójában azt akarják elérni, hogy a kilencedik hónapban is meg lehessen szakítani a terhességet”. Sőt, hogy ha az abortusz esetleg sikertelen, „akkor megölethesse az anya a gyermeket”.

Fact check:

Áprilisban kezdett el terjedni az a hír a közösségi médiában, hogy Kaliforniában az anyáknak a szülés után 7 napig joguk lenne megölni a gyerekeiket egy törvénytervezet szerint.

A törvénytervezet azonban valójában arról szólt, hogy az anyák ne lehessenek büntethetőek abban az esetben, ha a saját tetteik következtében elvetélnek, a gyermekük halva születik, abortuszt hajtanak végre vagy a gyermekük perinatális halált hal.

Az abortuszellenes aktivisták a perinatális halál miatt akadtak ki. Ennek jelentése: késői magzati halálozás és a 0–6 napos korban történt koraszülötti csecsemőhalálozás. Ezt értelmezték úgy Owensszel egyetemben, hogy jogot adna az anyáknak a gyermekeik megölésére a születés utáni 7 napban.

Valójában azonban az egész tervezet célja az volt, hogy ne legyen büntethető az az anya, aki saját tettei következtében, de véletlenül veszíti el a magzatát. Tehát például amiatt, ha a munkakörülményei miatt nem tudta betartani az orvosai által előírt ágynyugalmat. A „botrány” kirobbanása óta ráadásul ki is egészítette a tervezetet az azt benyújtó politikus a félreértések elkerülése végett, úgyhogy most már az szerepel benne, hogy „…ha a gyermekük terhességgel kapcsolatos okokból perinatális halált hal”.

(Reuters)

„Aztán ott van az LMBTQ-maszlag” – folytatta Owens. Ez az egész mozgalom úgy kezdődött, hogy a leszbikusok és a melegeknek legyen joguk házasodni, aztán négy év alatt oda jutottunk, hogy „az ember felébred, és eldönti, hogy ő most nő vagy férfi, és megváltoztathatja másnap” – fejtette ki az influenszer.

Ezután a „radikális klímaaktivistákon” volt a sor. Owens szerint ezen aktivisták (például Greta Thunberg) riogatása miatt „gyerekek egy olyan generációja nő fel, akik azt hiszik, hogy tíz év múlva kihal a bolygó”.

Owens ekkor tört a lényegre:

a „klímariogatás”, az, hogy a gyerekeknek azt mondják, hogy szabadon megválaszthatják a nemüket, valamint az, hogy el akarják törölni a férfiakat, valójában együtt egy baloldali, marxista összeesküvés a család ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!