A fogantatás pillanatától tiltják be az abortuszt Oklahomában

2022. május 20. – 12:51

A fogantatás pillanatától tiltják be az abortuszt Oklahomában
Abortuszellenes tüntők a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt Washingtonban 2022. május 5-én – Fotó: Tom Brenner / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég szivárgott ki az amerikai legfelsőbb bíróság egyik februári határozattervezete, amely kivenné az abortuszt az egyéni jogok közül, és a terhességmegszakításról szóló szabályozást a tagállami törvényhozások jogkörébe tenné át. Már ekkor lehetett tudni, hogy ha a tervezet megvalósul júniusban, akkor az USA 22, republikánus vezetésű tagállamban azonnal abortusztilalom léphet életbe. Oklahomában ugyanakkor a terhességmegszakítások ellehetetlenítésével nem vártak a bírói testületre.

Már csütörtökön elfogadták az oklahomai törvényhozók az Egyesült Államok legszigorúbb abortuszszabályozását, amely a fogantatás pillanatától tiltja a terhességmegszakítást.

A republikánusok által benyújtott és csütörtökön elsöprő többséggel elfogadott törvényjavaslat a texasi abortuszellenes törvény mintájára készült, amely lehetővé teszi, hogy bárki beperelje az abortuszszolgáltatókat.

Oklahomában ugyanakkor még a szigorú texasi szabályozásnál is korábban tiltják a terhességmegszakításokat. Texasban a félrevezetően elnevezett „szívveréstörvény” a terhesség 6. hetétől tette illegálissá az abortuszt. (Az elnevezése azért félrevezető, mert a törvény valójában attól a ponttól tiltja az abortuszt, hogy kimutatható a szívműködés, ez pedig nem egyenlő a szívhanggal, ráadásul azt sem jelenti, hogy a magzat életképes lenne.) Ez az időpont is kifejezetten korai, sok nő eleve később tudja meg, hogy terhes, mint ameddig legális a terhességmegszakítás Texasban, ráadásul texasi abortuszszolgáltatók becslése szerint a terhességmegszakításra jelentkezők 85 százaléka szinte kivétel nélkül elesik a legális abortusz lehetőségétől a tavalyi törvény miatt.

Az oklahomai abortusztilalom ugyanakkor az „emberi spermium és az emberi petesejt összeolvadása”-ként definiált fogantatás pillanatától él.

Az új törvény nem tiltja a fogamzásgátlás különböző formáit és az esemény utáni tabletták alkalmazását sem, illetve nemi erőszak és vérfertőzés esetén elvileg lehetővé teszi a terhességmegszakítást. Az utóbbi esetekben ugyanakkor rendőrségi bejelentéshez köti a terhességmegszakítás elvégzését.

Az abortuszt néhány kivétellel betiltó törvényjavaslatot még alá kell írnia az állam republikánus kormányzójának. Ez azonban szinte borítékolhatóan meg fog történni, mivel Kevin Stitt már korábban nyilvánosan megfogadta, hogy minden abortuszellenes törvényt jóváhagy, amely az asztalára kerül. Az elmúlt három hónapban Oklahoma két másik abortuszellenes törvényt is elfogadott, amelyek miatt az államban a legtöbb abortuszszolgáltató már bezárt.

Az Egyesült Államok felében betilthatják az abortuszt

Ahogy arról részletesen beszámoltunk ebben a cikkünkben, egy nemrég kiszivárgott véleménytervezet szerint július elejére az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának konzervatív bírókból álló többsége megsemmisítheti a Roe kontra Wade döntést, amely közel fél évszázaddal ezelőtt legalizálta az abortuszt az USA összes tagállamában. Ez a legfelsőbb bíróság saját 49 évvel ezelőtt meghozott döntést felülbíráló tervezet nem tiltaná be automatikusan az abortuszt az egész Egyesült Államokban. Ugyanakkor egy fél évszázados tabut megdöntve lehetővé tenné, hogy a tagállamok törvényhozói korlátozzák vagy akár be is tiltsák az abortuszhoz való hozzáférést.

Abban a 22 tagállamban, ahol a helyi kongresszus és a törvényeket ellenjegyző kormányzó is republikánus, eleve arra számítanak, hogy a legfelsőbb bíróság abortuszelleneseknek kedvező döntése esetén rögtön bevezetnék az abortusz tilalmát. Oklahomán és Texason kívül több tagállamban is erre készülnek a törvényhozók, több helyen eleve készenlétben áll egy már elfogadott jogszabály. A 2022-es választásokon ráadásul további három államban is létrejöhet a republikánus dominancia, azaz az USA államainak felében betilthatják az abortuszt.

Az abortuszhoz való hozzáférés ugyanakkor biztosan nem válik teljesen lehetetlenné az Egyesült Államokban – elvégre nehezen lehet majd megtiltani, hogy egy texasi nő elrepüljön Kaliforniába egy terhességmegszakításra, és az abortusztablettákhoz is ugyanúgy hozzá lehet majd férni, mint a metamfetaminhoz. Az terhességmegszakítás jellemzően a szegényebbek számára válik elérhetetlenné, akiknek egy érzelmileg és fizikailag eleve megterhelő helyzetben nincs segítségük, pénzük, ismeretük, idejük arra, hogy vívódásaik mellett jogi csatákat vívjanak, vagy nincsenek jelentős anyagi tartalékaik.

Az abortuszhoz való biztonságos és legális hozzáférhetőségéért tüntetők a Texas állambeli Austinban 2022. május 14-én – Fotó: Brandon Bell / Getty Images
Az abortuszhoz való biztonságos és legális hozzáférhetőségéért tüntetők a Texas állambeli Austinban 2022. május 14-én – Fotó: Brandon Bell / Getty Images

Nicaragua, Salvador és Lengyelország útjára lép az USA?

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége támogatja az abortuszhoz való hozzáférést, bár a felmérések azt is mutatják, hogy a terhesség első trimesztere (azaz az első 12 hét) után meredeken csökken az eljárás engedélyezésének támogatottsága. Az USA tagállamaiban a legfelsőbb bíróság tervezetének kiszivárgása óta tüntetnek az előrevetített döntés ellen. Sok tiltakozó van, aki annak ellenére is hallatni akarja a hangját, hogy saját bevallása szerint nem hisz abban, hogy a konzervatív bírók végül máshogy döntenének.

Az abortusz megítélése az Egyesült Államokban a liberális, illetve konzervatív identitás egyik legfontosabb elemének számít, épp ezért erősen átpolitizált kérdés. Ha a republikánusok sok évtizednyi „életpárti”-nak nevezett abortuszellenes küzdelme tényleg célba ér a legfelsőbb bíróságnál, az a szakértők szerint óriási jogi káosszal, az abortuszhoz való hozzáférés egyenlőtlenségének növekedésével és bűnözőnek nem nevezhető emberek tömeges kriminalizálásával jár majd együtt.

Az abortusz alapjogi beágyazottságának csaknem biztosra vehető felszámolásával az Egyesült Államok 1994 óta mindössze a negyedik ország a világon, mely szigorítana a terhességmegszakításon – miközben ez idő alatt nem kevesebb mint 60 országban lazítottak a szabályokon. Ráadásul ahogy arra a Center for Reproductive Rights abortusszal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó jogvédő szervezet felmérése rámutat, Nicaraguában, Salvadorban és Lengyelországban a fokozódó – Lengyelországban egyenesen kegyetlen – szigor szerves eleme a demokratikus intézmények leépítésének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!