Egy háromgyerekes nő lett a lengyel abortusztilalom legújabb áldozata a tüntetők szerint

2022. január 27. – 23:19

Egy háromgyerekes nő lett a lengyel abortusztilalom legújabb áldozata a tüntetők szerint
Tüntető, a kezében Agnieszka képével a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt irodája előtt Krakkóban, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt irodája előtt 2022. január 26-án – Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miután meghalt egy háromgyerekes, 37 éves nő, ismét országszerte tüntetnek Lengyelországban Európa legszigorúbb abortusztörvénye ellen – írja a Guardian.

Agnieszka T. ikreket várt, de már a terhessége első trimeszterében komplikációk léptek fel. Először tavaly december 21-én került a częstochowai Boldogságos Szűz Mária kórházba hasi fájdalmakkal. Az egyik magzat szíve még aznap leállt, az orvosok azonban – Agnieszka családja szerint az abortusztörvényre hivatkozva – nem voltak hajlandóak eltávolítani az elvetélt magzatot. Miközben az orvosok napokig várakoztak tétlenül, az apa pedig hiába könyörgött nekik, hogy mentsék meg a feleségét, akár a terhesség megszakítása árán is, a másik magzat is elhalt. Az orvosok viszont még ez után is két teljes napot vártak, mielőtt megműtötték volna a nőt, hogy eltávolítsák az élettelen magzatokat.

A végül csak december 31-én elvégzett műtét után a kórház papot hívott, hogy az elvetélt magzatokat eltemessék, Agnieszkát pedig elszállították a nőgyógyászati osztályról, de az egészségi állapota tovább romlott, és január 25-én, kedden elhunyt.

Családja úgy véli, hogy szepszisben halt meg, de a kórház által kiadott közleményben nem állapították meg a halál okát.

Agnieszkáról a családja nemsokkal a halála után közzétett egy felkavaró videót, ami a nő utolsó napjaiban készült. A videóval együtt megosztott közleményben a kórházat gondatlansággal vádolták, a kormányt pedig azzal, hogy „vér tapad a kezéhez”.

Varsó utcáin kedd este a tüntetők koszorúkat és lámpásokat helyeztek el a korábban elhunyt Agnieszka T. emlékére. Hasonló megmozdulások voltak szerdán Krakkóban, és további tüntetéseket terveznek Częstochowában, abban a dél-lengyelországi városban, ahonnan a háromgyermekes anya származott. A Lengyel Nők Sztrájkja pedig ismét országos megmozdulásra szólította fel az embereket, a cél, hogy a következő napokban sztrájkőrséget állítsanak a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt irodái elé, és útblokádokat szervezzenek meg.

„Azért folytatjuk a tiltakozást, hogy senki más ne haljon meg. A lengyel abortusztilalom gyilkol. Újabb ember halt meg, mert a szükséges orvosi beavatkozást nem végezték el időben”

– mondta Marta Lempart, a tüntetések szervezője a lengyel médiának.

A korábban is szigorú lengyel abortusztörvényt idén januárban tovább szigorították, most már akkor sem lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, vagy ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A hatályos szabályok szerint már kizárólag nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni. A szigorítás miatt előbb 2020 őszén voltak időnként erőszakos jelenetekbe torkolló tüntetések, aztán tavaly novemberben, mikor kiderült, hogy egy nő meghalt a kórházban, miután az orvosok a törvénytől tartva nem végezték el időben a művi vetélést.

Sok lengyel nő már fél teherbe esni, van olyan nő, akit orvos jelentett fel abortusz után:

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!