Az abortusztilalom miatt nem mentették meg az anya életét, tízezrek vonultak az utcára Lengyelországban Izabela emlékére

2021. november 6. – 20:55

frissítve

Az abortusztilalom miatt nem mentették meg az anya életét, tízezrek vonultak az utcára Lengyelországban Izabela emlékére

Másolás

Vágólapra másolva

Szerte Lengyelországban tüntettek szombaton az abortuszt tiltó törvény ellen, miután egy 30 éves nőt vélhetően a szabályozás miatt nem műtöttek meg a kórházban, miután 22 hetesen elfolyt a magzatvize. 20 ezren skandálták Varsóban: „Senki többet!”

20-30 ezren tüntettek szombaton Varsóban a teljes abortusztilalom ellen, de a fővároson kívül a Balti-tengeri Szczecintől a zarándokhely Częstochowáig tartottak egyidőben demonstrációkat. A tiltakozók „Iza” emlékére mentek az utcára. Izabela volt az a harminc éves nő, aki szeptember végén 22 hetes terhesen halt meg Pszczyna város kórházában. Miután elfolyt a magzatvize, az orvosok is tudták, hogy a magzat meg fog halni, de nem akarták abortálni, hogy ne szegjék meg az idén év elején tovább szigorított lengyel abortusztörvényt. A korábban is Európa egyik legszigorúbbjának számító lengyel szabályozás még tovább szűkítette a legális abortusz lehetőségét, arra már csak akkor van lehetőség, ha a gyermek nemi erőszakban fogant, vagy ha az anya élete veszélyben van, a magzat gyógyíthatatlan károsodása sem elegendő ok önmagában a terhesség megszakítására.

Izabela a kórházból többször is írt a családjának, hogy az orvosok nem akarnak csinálni semmit, amíg a magzatnak van szívhangja, és ugyanerről számolt be később az ágyszomszédja is. Mire a magzat meghalt, az anya is menthetetlen volt, a szeptikus sokkba halt bele. A kórház szerint ők mindent megtettek az életéért, de az ügyben ügyészségi eljárás indult. Ha hibáztak is, az nem következett közvetlenül az abortusztörvényből, hiszen ha az anya élete veszélyben van, az orvosoknak közbe kell avatkozniuk. Ezt hangsúlyozta pénteken Mateusz Morawiecki miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy az asszony halála nem hozható összefüggésbe a tavalyi alkotmánybírósági döntéssel. A gyakorlatban azonban a kórházak sokak szerint félnek időben lépni, nehogy rájuk húzzák, hogy ok nélkül abortálták a gyermeket.

Tavaly ősszel, a törvény hatályba lépése előtt komoly utcai tüntetések és összecsapások voltak az abortuszügy miatt, ami a lengyel kulturális háborúk egyik fő témája lett – az ellenzék szerint egy szűk egyházi fundamentalista csoport erőlteti rá saját akaratát a PiS-en keresztül a lengyel társadalomra, a kormánypárt ugyanakkor az emberi élet mindenek felett való védelmével érvel. Szerintük Izabela tragikus halálát csak a baloldal használja fel politikai célokra.

A vasárnapi varsói tüntetésen „A női jogok egyenlők az emberi jogokkal”, „Élhetett volna” jelszavakkal vonultak a belvároson át a varsói alkotmánybíróságtól az egészségügyi minisztérium épületéig. A tüntetésen Rafał Trzaskowski varsói polgámester és sok más ellenzéki politikus is részt vett. A menet elején a „Vér van a kezeteken” feliratú transzparenst vitték, a fő szlogen pedig a „Senki többet!” volt.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!