Vizsgálatot indítottak egy lengyel kórházban egy félidős terhes nő halála miatt

2021. november 2. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még szeptemberben történt, de csak a közelmúltban kapott nyilvánosságot annak a harmincéves, 22 hetes terhes nőnek az esete, aki a családját képviselő ügyvéd szerint vérmérgezésben halhatott meg Lengyelországban, egy kórházi kezelés során, és akiről sokan úgy tartják: ő lehet az első áldozata a Lengyelországban január végén hatályba helyezett szigorúbb abortusztörvénynek.

A 22 hetes terhes nő a család képviselője szerint magzatvíz-szivárgás miatt jelentkezett be a dél-lengyelországi Pszczyna kórházába még élő magzatával, aki azonban a kórházi tartózkodás során elhunyt, 24 órán belül pedig az anya is meghalt. A kórház közleményt adott ki azután, hogy az eset napvilágra került, az Egészségügyi Minisztériumban pedig elrendelték, hogy vizsgálják ki a történteket a kórházban – írja a Gazeta.pl. A család ezt megelőzően már az ügyészséghez is fordult.

Közleményében a kórház vezetése azt írta, hogy az orvostudomány számára rendkívül szenzitív téma a várandós nők ellátása, és már a tudomány fejlődésével számos kockázati tényezőt ki lehet zárni, de mindet nem tudják kiiktatni.

„Az ellátás során a beteg és a magzat élete volt a legfontosabb az orvosok számára. Az orvosok és a szülésznők mindent megtettek, küzdöttek értük (…)” – fogalmaztak, majd kitértek az abortusz kérdésére is. Azt írták:

„Külön kérdés a terhesség megszakításának megengedhetőségével kapcsolatos jogi státusz megítélése. Ezen a ponton csak hangsúlyozni kell, hogy minden orvosi döntés a Lengyelországban hatályos jogszabályi rendelkezések és magatartási normák figyelembevételével történt” – jegyezte meg a kórház vezetősége.

A nő a családjának korábban állítólag azt írta: az orvosok addig nem tudnak segíteni neki, amíg a magzat életben van. Ehhez a szigorított abortusztörvénynek annyiban lehet köze, hogy egészséges magzat életét a hatályos szabályozás értelmében nem lehet megszakítani.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!