Elveszik a közpénzből fenntartott irodáját az orosz gázcégbe beülő volt német kancellártól

2022. május 19. – 06:51

frissítve

Elveszik a közpénzből fenntartott irodáját az orosz gázcégbe beülő volt német kancellártól
Orosz katona a mariupoli Iljics acélműben – Fotó: Olga Maltseva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ukrán erők azt állítják, hogy 16 orosz támadást vertek vissza csak tegnap Luhanszkban és Donyeckben.
  • Két nap alatt több mint 900 mariupoli harcos került orosz hadifogságba az oroszok szerint.
  • A brit hírszerzés szerint két magas beosztású orosz parancsnokot is felfüggesztett az orosz vezetés. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy látja, hogy a bűnbakkeresés elvonhatja az orosz katonai vezetők figyelmét, mivel azzal vannak elfoglalva, hogy elkerüljék a személyes felelősségre vonást Oroszország operatív kudarcaiért.
  • Az ukránok csütörtök hajnalban lőttek egy orosz falut az orosz–ukrán határ közelében, és legalább egy civil halálos áldozata van a támadásnak – állítja Roman Vlagyimirovics Sztarovojt, Kurszk kormányzója.
  • Az oroszok szándékosan pusztítanak el gabonaraktárakat nyugati források szerint, akik azt mondják: Vlagyimir Putyin fegyverként használja a globális élelmiszer-ellátást.
  • Az ENSZ főtitkára szerdán arról beszélt, hogy évekig tarthat a háború miatti élelmiszerválság.

„A NATO-tagság kérelmezéséről szóló döntés a béke, nem pedig a háború cselekedete. Gondoskodnunk kell arról, hogy soha ne legyen háború finn földön, és mindig diplomáciai úton próbáljuk megoldani a problémákat” – ezt mondta Finnország miniszterelnöke, Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjújában. Sanna Marin arról is beszélt, hogy

„Senki sem fog ránk erőltetni atomfegyvereket vagy állandó bázisokat, ha mi nem akarjuk. Ez a kérdés nincs napirenden. Nekem úgy tűnik, hogy nem is érdekel a nukleáris fegyverek telepítése vagy NATO-bázisok megnyitása Finnországban.”

A finn miniszterelnök úgy látja, hogy az országa a NATO segítsége nélkül is jól meg tudja védeni magát.

(via Guardian)

Szerdán este Luhanszkban és Donyeckben az ukránok tizenhat ellenséges támadást vertek vissza, nyolc harckocsit, tizenhét egység páncélozott harcjárművet, négy speciális páncélozott járművet és hat hagyományos ellenséges járművet semmisítettek meg – közölte a Szerhij Hajdaj, a terület ukrán katonai közigazgatásának vezetője.

Hajdaj a Telegramon azt írta, hogy a légvédelmi egységek lelőttek egy ellenséges Szu–34-es vadászbombázót is, emellett beszámolt arról, hogy több településen polgári épületek is megsérültek, illetve megsemmisültek az orosz támadások következtében.

Ezeket az információkat ugyanakkor a Guardian szerint független forrás még nem erősítette meg.

Az ukrán-magyar határon 5590 fő lépett be Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4269-en nyilatkozták, hogy Ukrajnából érkeztek május 18-án – közölte az ORFK csütörtökön.

A beléptetettek közül a rendőrség 329 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. május 18-án 215 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A brit hírszerzés szerint Szergej Kiszel altábornagyot felfüggesztették, mert nem sikerült elfoglalnia Harkivot, és felfüggesztették Igor Oszipov ellentengernagyot is, aki a Fekete-tengeri Flotta főparancsnoka volt eddig.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának csütörtöki közleménye szerint ebből az látszik, hogy az orosz katonai és biztonsági rendszerben „az eltussolás és a bűnbakkeresés kultúrája uralkodik”. A britek szerint az ukrajnai invázióban résztvevő vezetők figyelmét emiatt egyre inkább elvonhatja az az erőfeszítés, hogy elkerüljék a személyes felelősségre vonást Oroszország operatív kudarcaiért.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy már több mint kilencszázan előzetes letartóztatásban vannak azok közül az ukránok közül, akik május 16. óta megadták magukat a mariupoli Azovsztal acélgyárban – írja a CNN.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint szerdáig, két nap alatt 959 ukrán katona adta meg magát, köztük 51 súlyos sebesült. Az orvosi ellátásra szorulókat a Mariupoltól keletre fekvő Novoazovszk város kórházába szállították, a többieket pedig a Donyeck közelében fekvő Olenivkában létesített orosz hadifogolytáborba küldték.

Az Azovsztal acélgyárban hetekig rejtőzkő, majd magukat megadó ukrán katonák az oroszbarát erők Olenivkában található hadifogolytáborába tartó buszon 2022. május 17-én – Fotó: Alexander Ermochenko / ALEXANDER ERMOCHENKO /Reuters
Az Azovsztal acélgyárban hetekig rejtőzkő, majd magukat megadó ukrán katonák az oroszbarát erők Olenivkában található hadifogolytáborába tartó buszon 2022. május 17-én – Fotó: Alexander Ermochenko / ALEXANDER ERMOCHENKO /Reuters

Vlagyimir Putyin fegyverként használja a globális élelmiszer-ellátást: gabonát lop és mezőgazdasági létesítményeket semmisít meg a háborúban – írja a Telegraph nyugati hivatalos források alapján.

A brit lapnak névtelenül nyilatkozók közül többen állították, hogy a Kreml szándékosan súlyosbítja a háború miatt amúgy is meglévő élelmiszer-ellátási problémákat. Vlagyimir Putyin hadserege állítólag silókat és más élelmiszeripari infrastruktúrát semmisített meg Herszonban, Luhanszkban és Donyeckben is. Oroszország emellett blokkolja azokat az ukrán kikötőket, amelyek létfontosságúak a gabonafélék exportjának szempontjából.

Egy siló, ahol napraforgómagot tárolnak Zaporizzsjai területen, Ukrajnában 2022. május 17-én – Fotó: Stringer / 2022 Anadolu Agency via AFP
Egy siló, ahol napraforgómagot tárolnak Zaporizzsjai területen, Ukrajnában 2022. május 17-én – Fotó: Stringer / 2022 Anadolu Agency via AFP

Ukrajna és Oroszország a világ búza exportjának negyedét, a kukoricatermésnek pedig az ötödét adja, illetve Ukrajnából származott korábban a világ napraforgóolajának fele. Az élelmiszerárak drágulásához ugyanakkor az is hozzájárul, hogy a háború miatti világszerte nőtt a gazdák költsége: az üzemanyag-, műtrágya- és takarmányárak az inváziót követően megugrottak.

Az ukránok csütörtök hajnalban lőttek egy orosz falut az orosz–ukrán határ közelében, és legalább egy civil halálos áldozata van a támadásnak – állítja egy orosz kormányzó. Roman Vlagyimirovics Sztarovoj a Telegramon posztolt arról, hogy Kurszki régióban található, Tetkino nevű faluban egy alkoholgyárat és több más épületet is eltaláltak a lövedékek.

(via Guardian)

Az orosz–ukrán háború okozta élelmiszerhiány „alultápláltságot, tömeges éhezést és éhínséget okozhat, egy olyan válságban, amely akár évekig is eltarthat” az egész világon – ezt mondta António Guterres a Guardian szerint szerdán, a New York-i élelmiszer-csúcstalálkozón.

Az ENSZ-főtitkár arra kérte Oroszországot, hogy oldja fel a fekete-tengeri blokádot, amely megakadályozza az ukrán gabonaszállítmányok tengerentúli piacokra történő eljuttatását.

„Legyünk egyértelműek: nincs hatékony megoldás az élelmiszerválságra Ukrajna élelmiszertermelésének visszaállítása nélkül”

– mondta Guterres. „Oroszországnak engedélyeznie kell az ukrán kikötőkben tárolt gabona biztonságos és védett exportját.”

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2022. május 18-án az ENSZ-ben, New Yorkban – Fotó: Timothy A. Clary / AFP
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2022. május 18-án az ENSZ-ben, New Yorkban – Fotó: Timothy A. Clary / AFP

Képek a katonákról, akik feladták magukat Mariupol hősies védelme után, képek arról, ahogyan Kijev környékén aknamentesítést végeznek, és kiképzést tartanak, és képek, amelyeken a Derhacsiban a romokat takarítják ebben a cikkünkben >>>

Egy szétlőtt, romos lakóház mellett plüssmackó hintázik. A sokemeletes épület Szaltivkában van, Harkiv külvárosában. Szaltivka pár perces autóútra van a metró végállomástól – Fotó: Ricardo Moraes / Reuters
Egy szétlőtt, romos lakóház mellett plüssmackó hintázik. A sokemeletes épület Szaltivkában van, Harkiv külvárosában. Szaltivka pár perces autóútra van a metró végállomástól – Fotó: Ricardo Moraes / Reuters

Összefoglalónk az ukrajnai háború 84. napjának eseményeiről:

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerda esti beszédében kijelentette, hogy az oroszok állítólagos lézerfegyveréről szóló hírek az invázió teljes kudarcát jelzik. Rámutatott, hogy a náci Németország propagandáját uralta a „wunderwaffe”, csodafegyver kifejezés, amikor már világossá vált, hogy nincs esélyük a háború megnyerésére. A vereségek után még erősebbé vált a propaganda a csodafegyverről, amely olyan erős lesz, hogy majd fordulópontot jelent a háború végkimenetelében.

Fotó: Liselotte Sabroe / Ritzau/Scanpix

Fotó: Liselotte Sabroe / Ritzau/Scanpix

Zelenszkij szerint Oroszország is szeretné megtalálni a saját maga csodafegyverét, ami a szuperlézer. A szerdai hírek szerint az oroszok új generációs lézerfegyvereket használnak drónok megsemmisítésére, már ha igaz. A lézerfegyverről egyelőre keveset tudunk, de az biztos, hogy egy középkori ortodox harcos szerzetesről kapta a Pereszvet nevet. Jurij Boriszov, a katonai fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes egy moszkvai konferencián azt mondta, hogy a Pereszvetet már széles körben bevetették az ellenséges műholdak ellen, és nagy távolságból is nagyon hatékony.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!