Brit hírszerzés: Több ezer csecsen harcost vetettek be az oroszok Mariupolnál és Luhanszknál

2022. május 18. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer csecsen harcost vetettek be Mariupol és Luhanszk környékén az oroszok – ezt írja szerda reggel közzétett hírszerzői jelentésében a brit védelmi minisztérium. A jelentés szerint bár az oroszok tíz héten keresztül tartották Mariupol városát bekerítve, az ukrán ellenállás késleltette Oroszországot abban, hogy teljes ellenőrzést szerezhessen a délkelet-ukrajnai kikötőváros felett.

Mivel az ellenállás meghiúsította az oroszok korai kísérleteit a város teljes bevételére, ezért csak súlyos emberveszteségek árán tudták bevenni a kulcsfontosságú Mariupolt. A harcok során pedig „jelentős mértékben alkalmaztak segédszemélyzetet”, köztük több ezer csecsen harcost is. Ezek az egységek részben egyéni önkéntesekből álltak, részben a csecsen vezető, Ramzan Kadirov Nemzeti Gárdájának tagjaiból.

A brit hírszerzés szerint Kadirov szorosan felügyelhette a Kelet-Ukrajnában harcoló csecsen csapatokat, a vezető unokatestvére, Adam Delimhanov pedig a mariupoli egységek parancsnoka volt.

Hozzáteszik, a harci személyzet látható széttagoltsága „jól mutatja Oroszország jelentős toborzási problémáit, és valószínűleg hozzájárul a parancsnokság széthúzásához, ami hátráltatja Oroszország műveleteit”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!