Az oroszok szándékosan pusztítanak el gabonaraktárakat Ukrajnában nyugati tisztviselők szerint

2022. május 19. – 08:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin fegyverként használja a globális élelmiszer-ellátást: gabonát lop és mezőgazdasági létesítményeket semmisít meg a háborúban – írja a Telegraph nyugati hivatalos források alapján.

A brit lapnak névtelenül nyilatkozók közül többen állították, hogy a Kreml szándékosan súlyosbítja a háború miatt amúgy is meglévő élelmiszer-ellátási problémákat. Vlagyimir Putyin hadserege állítólag silókat és más élelmiszeripari infrastruktúrát semmisített meg Herszonban, Luhanszkban és Donyeckben is. Oroszország emellett blokkolja azokat az ukrán kikötőket, amelyek létfontosságúak a gabonafélék exportjának szempontjából.

Egy siló, ahol napraforgómagot tárolnak Zaporizzsjai területen, Ukrajnában 2022. május 17-én – Fotó: Stringer / 2022 Anadolu Agency via AFP
Egy siló, ahol napraforgómagot tárolnak Zaporizzsjai területen, Ukrajnában 2022. május 17-én – Fotó: Stringer / 2022 Anadolu Agency via AFP

Ukrajna és Oroszország a világ búza exportjának negyedét, a kukoricatermésnek pedig az ötödét adja, illetve Ukrajnából származott korábban a világ napraforgóolajának fele. Az élelmiszerárak drágulásához ugyanakkor az is hozzájárul, hogy a háború miatti világszerte nőtt a gazdák költsége: az üzemanyag-, műtrágya- és takarmányárak az inváziót követően megugrottak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!