Ez történt kedden az orosz–ukrán háborúban

2022. május 18. – 06:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az ukrajnai háború 83. napjának eseményeiről:

  • Robbanások rázták meg éjfél után a nyugat-ukrajnai Lvivet, a fül- és szemtanúk legalább nyolc robbanásról számoltak be. A város polgármestere szerint ez volt eddig az egyik legnagyobb támadás Lviv környéke ellen, találat érte a vasúti infrastruktúrát is.
  • Az Ukrajnával határos nyugat-oroszországi Alekszejevka faluja ukrán tűz alá került hajnalban a kurszki régió kormányzója szerint. A támadásban az oroszok jelentése szerint senki nem sérült meg.
  • A svéd külügyminiszter reggel aláírta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, a finn parlament pedig délután nagy többséggel megszavazta Finnország kérelmét is. A két dokumentumot még a héten benyújtják a szervezet brüsszeli központjának. A miniszter szerint a csatlakozás akár egy évig is eltarthat.
  • Bár korábban Vlagyimir Putyin fenyegetőbb hangnemben beszélt a NATO-bővítésről, kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott: nincs nagy jelentősége a skandináv országok NATO-csatlakozásának. Mindenesetre este Lavrov bejelentette, hogy Oroszország kilép a Balti-tengeri Államok Tanácsából – ahol Moszkva tagságát még március elején függesztették fel.
  • Joe Biden amerikai elnök bízik abban, hogy meg tudnak állapodni a két ország felvételéről az észak-atlanti katonai szövetségbe. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az összes uniós tagállam támogatni fogja a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Borrell kedden arról is nyilatkozott, hogy az EU nem fogja hagyni, hogy Ukrajna kifogyjon a katonai eszközökből.
  • A cseh külügyminiszter „elfogadhatatlannak” nevezte azt, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az orosz energiahordozók elleni szankciókat. Putyin szerint Európa egy olajembargóval „a világ legdrágább energiaárát” kockáztatja.
  • 265 ukrán harcos adta meg magát a mariupoli Azovsztal acélgyár területén az orosz védelmi minisztérium közlése szerint. Az Ukrinform ukrán hírügynökség videót is közzétett 52 súlyosan sebesült katona kimenekítéséről, a Reuters jelentése szerint viszont látszólag sértetlen katonákat is evakuáltak Mariupolból. Putyin azt ígérte, az acélgyár ukrán védőit a nemzetközi egyezményeknek megfelelően kezelik.
  • 42 nyomozóból, törvényszéki szakértőből és támogató személyzetből álló csapatot küldött a Nemzetközi Büntetőbíróság Ukrajnába a feltételezett háborús bűnök kivizsgálására.
  • Elakadtak a diplomáciai tárgyalások Oroszország és Ukrajna között, ami miatt egymást vádolják.
  • Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte Volodimir Zelenszkijnek esti telefonbeszélgetésükben, hogy fokozzák a francia fegyverszállításokat Kijev felé.
  • Az ukrán elnök Macronon kívül egyeztetett kedden Olaf Scholz német kancellárral, valamint videón keresztül beszédet mondott kedd este a cannes-i filmfesztivál megnyitóján is. Éjjeli bejelentkezésében pedig Zelenszkij arról beszélt, folytatják az utolsó ukrán erők kimenekítését a mariupoli acélgyárból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!