Josep Borrell: Az EU valamennyi tagállama támogatni fogja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

2022. május 17. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió valamennyi tagállama támogatni fogja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője. „Biztos vagyok benne, hogy minden tagállam részéről erős támogatást fognak kapni, mert ez növeli az egységünket, és erősebbé tesz bennünket” – mondta Borrell újságíróknak az EU külügyi tanácsának ülése előtt. A finn és svéd NATO-csatlakozásról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Hozzátette: reméli, hogy a NATO túljut Törökország ellenvetésein Svédország és Finnország szövetséghez való csatlakozási kérelmével kapcsolatban. Recep Tayyip Erdoğan török elnök egyelőre ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy sem a svédek, sem a finnek NATO-csatlakozását nem támogatja. Erdoğan ezt azzal indokolja, hogy „a skandináv országok a terrorszervezetek melegágyai”, ami valójában annyit tesz, hogy a két északi országban sok kurd származású ember él, köztük néhányan parlamenti képviselők is. Törökország a nacionalista Erdoğan regnálása alatt egyre hajlamosabb terrorizmusként kezelni a kurdok bármilyen politikai szerveződését.

Sauli Niinistö finn elnök szerint országa és Svédország képes lesz megegyezni Törökországgal a NATO-csatlakozásról. A svéd parlamentben kedden tartott beszédében Niinistö azt mondta: „A törökországi nyilatkozatok nagyon gyorsan megváltoztak és keményebbé váltak az elmúlt napokban. Azonban biztos vagyok benne, hogy konstruktív megbeszélések segítségével meg fogjuk oldani ezt a helyzetet.”

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!