Az amerikai hírszerzés vezetője szerint Putyin elhúzódó háborúra készül

2022. május 11. – 07:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Avril Haines kedden beszélt erről az amerikai szenátus előtt, és azt is hozzátette, hogy az orosz elnök egyre kiszámíthatatlanabb eszkalációs módszereket alkalmazhat majd, beleértve ebbe a teljes mobilizációt, a hadiállapot bevezetését vagy akár a nukleáris fegyverek bevetését is. Mint mondta, Putyin továbbra is a nyugati országok elrettentésére fogja használni a nukleáris arzenálját, de Oroszország korábban nem zárta ki az atomfegyver bevetését abban az esetben, ha a saját létét érezné veszélyben. Haines szerint

Putyin egy ukrajnai vereség lehetőségét akár így is tudná értelmezni, pláne ha úgy ítélné meg, hogy lényegében a NATO is beavatkozik, vagy be akar avatkozni a konfliktusba.

Ennek persze lenne előzménye, például egy nagyszabású nukleáris hadgyakorlat, és Haines azt is megjegyezte, hogy egy rakás más eszkalációs technika is a rendelkezésére áll az atomfegyverek bevetése előtt. A Védelmi Hírszerző Ügynökség feje, Scott Berrier ugyanezen a tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok nem számít arra, hogy az oroszok a közeljövőben hadászati vagy harcászati atomot vessenek be. Ez nagyjából egybevág azzal, amit Rácz András biztonságpolitikai szakértő is elmondott március végén a Telexnek az atomfegyverek bevetéséről.

Az atomfegyvereken túl Haines arról is beszélt, hogy nehéz megmondani, hogy mi lesz Putyin következő lépése, részben azért is, mert az ambíciói és az orosz hadsereg jelenlegi képességei nincsenek összhangban egymással. Ezt az egyensúlyi állapotot leginkább az tudná megtörni, ha Putyin hivatalosan is hadat üzenne Ukrajnának, és mobilizálná a teljes orosz hadsereget. Haines szerint az orosz elnök az eddigi kudarcok ellenére is meg van győződve arról, hogy Oroszország tovább ki tud tartani, mint Ukrajna és a szövetségesei.

Fotó: Saul Loeb / AFP
Fotó: Saul Loeb / AFP

Mint mondta, Putyin valószínűleg arra számít, hogy a nyugati országok eltökéltsége lankadni fog az elszálló energiaárak, az élelmiszerhiány és az infláció miatt. Ezzel együtt viszont nem zárta ki a további eszkalációt – a hadiállapot bevezetése, az ipari termelés átalakítása és a keményebb harctéri akciók is mind terítéken lehetnek. A jelenleg zajló hadműveletekkel kapcsolatban a hírszerzők arról beszéltek, hogy a keleti és déli régiókra való fókuszálás valószínűleg átmeneti taktika lehet, Putyin céljai ugyanis jócskán túlmutatnak ezeken.

A Donyec-medence és Herszon elfoglalása után az orosz elnök szerintük egészen a moldovai szakadár köztársaságig, Transznisztriáig menne a Fekete-tenger mentén, vagyis az egész partvidéket elfoglalná az ukránoktól. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy ez teljes mobilizáció nélkül lehetetlen vállalkozásnak tűnik, és egyelőre még a Donyec-medence elfoglalása sem tűnik reálisnak a következő hetekben. A háborús helyzetet április végén Rácz András segítségével elemeztük, akkor ő is arról beszélt, hogy elhúzódó, hosszú harcokra kell számítani, mert nagyon keményen védekeznek az ukránok.

(Guardian / CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!