Újabb 170, az Azovsztalból kimentett ember érkezett meg Zaporizzsjába, az USA a Gazprombank vezetőit is szankcionálja, Jill Biden váratlanul Ungvárra látogatott

2022. május 8. – 06:32

frissítve

Újabb 170, az Azovsztalból kimentett ember érkezett meg Zaporizzsjába, az USA a Gazprombank vezetőit is szankcionálja, Jill Biden váratlanul Ungvárra látogatott
Jill Biden amerikai és Olena Zelenszka ukrán first lady ölelkeznek Ungváron, egy iskola épületénél vasárnap délután – Fotó: Susan Walsh / Pool via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ENSZ bejelentette, hogy a mariupoli acélműből evakuált 170 ember konvoja megérkezett az ukrán ellenőrzés alatt lévő Zaporizzsjába. Így már 600 fölé emelkedett a Mariupolból evakuáltak száma.
  • Még mindig 100 ezer ember él Mariupolban, ők csak orosz engedéllyel mozoghatnak a városon belül, mondta a polgármester. Az Azov-ezred katonái a végsőkig kitartanának az Azovsztal acélgyárban.
  • Az Egyesült Államok a G7-tagországok virtuális találkozójával egyidőben újabb szankciókat jelentett be, három orosz tévéadó mellett először szankcionálják a Gazprombank vezetőit is. Feketelistára került 2600 orosz és belarusz katona, akik nem kaphatnak ezentúl vízumot.
  • Vasárnap délelőttig a hatóságok két holttestet találtak, miután az oroszok lebombáztak egy Luhanszk megyei iskolát, amelynek pincéjében 90 ember keresett menedéket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök később azt mondta, közel hatvanan haltak meg.
  • Szombaton sűrű füst szállt fel a Kígyó-sziget orosz állása felől, ez műholdképekből derült ki. A füstről vasárnap Ukrajna és Oroszország egyaránt a saját sikereként nyilatkozott.
  • Jill Biden amerikai first lady váratlan látogatást tett Ukrajnában: Ungváron találkozott Zelenszkij feleségével egy iskolaépületben. Nem sokkal később kiderült, hogy Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau is Ukrajnába utazott, ő a Kijev melletti Irpinyt kereste fel.

A károk egy részéért jól dokumentálhatóan ukrán helikopter- vagy rakétatámadás a felelős, de több súlyos esetnél a mai napig nem derült ki, támadás, szabotázs vagy egyszerű baleset történt-e.

Az ukrán hadsereg helikopterei által megtámadott lángoló üzemanyagtartályok az oroszországi Belgorodban 2022. április 1-én – Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images
Az ukrán hadsereg helikopterei által megtámadott lángoló üzemanyagtartályok az oroszországi Belgorodban 2022. április 1-én – Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images

Kijev kikacsintva hárít, egy szakértő szerint az ukránok sem szupernindzsák, akik Szibériáig mennek sárkányokra vadászni. A támadásoknak, eseteknek inkább lélektani jelentőségük lehet, de az incidensekből mind az ukrán, mind az orosz propaganda tőkét tud kovácsolni.

Arról, hogy mik ezek a „balesetek”, amelyek épp az orosz területek érzékeny pontjain történnek, ebben a cikkünkben írtunk részletesen >>>

Oroszország folyamatosan megismétli a második világháború tragédiáját – ezt írta ki a Twitterre az ukrán külügyminisztérium vasárnap. A bejegyzés arról szól, hogy nem sokkal az Emlékezés és Megbékélés Napja előtt bombáztak le az oroszok egy ukrán iskolát, ahol egy egész falu keresett menedéket.

Ukrajnában hagyományosan kétnapos ünnepség keretében, május 8-9-én emlékeznek meg a második világháború európai befejezésére. Ennek kapcsán kikerült a Twitterre egy olyan fekete-fehér videó is vasárnap, amelyet a felismerhetetlenségig rombolt Borogyankából bejeletkező Zelenszkij így kezd:

„Lehet a tavasz fekete-fehér? Létezik örök február? Elértéktelenednek az arany mondások? Ukrajna sajnos tudja a választ ezekre a kérdésekre. A válasz sajnos »igen«.”

Az ukrán elnök ezután 15 percen keresztül von párhuzamot Ukrajna Oroszország elleni harca és a fasizmus elleni második világháborús harc között. A háttérben légiriadó szirénák hallatszanak.

Szombat délután megérkezett Szlovákiába az amerikai first lady, írja a Paraméter. A pozsonyi repülőtéren Ivan Korčok külügyminiszter fogadta Jill Bident, aki elsőként a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová emlékművéhez látogatott el.

Jill Biden koszorút helyez el a Szlovák Nemzeti Felkelés terén felállított emlékműnél – Fotó: U.S. Embassy Slovakia / Facebook
Jill Biden koszorút helyez el a Szlovák Nemzeti Felkelés terén felállított emlékműnél – Fotó: U.S. Embassy Slovakia / Facebook

Az amerikai elnök felesége vasárnap az ország keleti felébe utazik: Kassán találkozik a város polgármesterével, az ottani buszpályaudvaron pedig felkeresi az Ukrajnából menekülők krízisközpontját is. A szlovák-ukrán határon találkozik majd Eduard Heger miniszterelnökkel és Roman Mikulec belügyminiszterrel – hétfőn pedig a kormány többi tagjával és Zuzana Čaputová államfővel is.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6079 ember lépett be szombaton Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8179-en mondták, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az ORFK vasárnap az MTI-vel.

A rendőrség 618 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől menekülve szombaton 390 ember, köztük 162 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

A Luhanszk területi katonai közigazgatásának vezetője, szerint hatvan halottja van annak a szombati légitámadásnak, amely egy Luhanszk környéki iskolát ért, ahol 90 ember, egy teljes falu keresett menedéket – írja a CNN.

Szerhij Hajdaj vasárnap arról írt a Telegramon, hogy az iskola picéjéből 30 embert kimentettek, közülük heten megsebesültek. Egyelőre két ember holttestét találták meg a romok között, de Hajdaj szerint valószínű, hogy az a hatvan ember, akit eddig nem sikerült kimenekíteni a romok alól, mind halott.

A luhanszki vezető azt közölte, hogy csapás helyi idő szerint szombaton délután 16 óra 37 perc körül érte az iskolát, ezután tűz ütött ki, amelynek eloltása több mint 4 órába telt.

Szombaton hat, repülőgépekről kilőtt orosz robotrepülőgép csapódott be Odesszában, ahol kedd reggelig kijárási tilalom van érvényben – írja a Guardian vasárnap reggel.

A korábbi hírek négy rakétacsapásról szóltak, a közösségi médiában közzétett videókon sűrű fekete füst szállt fel a fekete-tengeri kikötőváros fölé, miközben szirénáznak a szirénák. A támadások miatti füstről Leszja Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő is közzétett egy képet Twitterén:

Az odesszai városi tanács szerint a rakéták közül négy egy bútorgyártó céget talált el, a lökéshullámok és a törmelék ugyanakkor súlyosan megrongálta a környékbeli magas lakóházakat is. A másik két rakéta az odesszai repülőteret találta el, ahol a kifutópályát már egy korábbi orosz támadás során megsemmisítették.

Több mint 300 civilt mentettek ki az ostromlott Azovsztal acélműből szombat estik, ezzel lezárult a több mint egy hete megkezdett evakuálások első szakasza – közölte Volodimir Zelenszkij a szombati esti beszédében a CNN szerint.

Az ukrán elnök emiatt köszönetet mondott a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és az ENSZ csapatainak, és közölte, hogy az orosz hadsereg közel 200 kulturális örökségi helyszínt semmisített meg vagy rongált meg.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, szombatra minden nőt, gyermeket és idős embert evakuáltak az Azovsztal acélműből, ahol régóta kritikus a helyzet és egyre csak romlik. A hatóságok most a sebesültek, az orvosok és a katonák evakuálásának második szakaszára készülnek.

A legfontosabb szombati események, röviden:

Az előző, szombati napról szóló közvetítésünket itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!