Zelenszkij: Lehetetlen egyszer s mindenkorra legyőzni a gonoszt, sajnos a gonosz hajlamos visszatérni

2022. május 7. – 22:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtartotta szombat esti beszédét Zelenszkij ukrán elnök. Először arról a támadásról beszélt, amelyben az orosz erők rakétákkal rombolták le a Harkivi területen a híres ukrán költő, Hrihorij Szkovoroda emlékére állított irodalmi múzeumot.

„Ennek a háborúnak minden egyes napján tett valami olyat az orosz hadsereg, ami lehetetlen szavakkal kifejezni”

– mondta. „Célzott rakétacsapások múzeumok ellen – ez még a terroristáknak se jutna az eszébe. De egy ilyen hadsereg harcol ellenünk, és ilyen csapásokat szándékoznak mérni majd más európai országokra is” – folytatta, megjegyezve, hogy május 7-ig az orosz hadsereg közel kétszáz kulturális örökségi helyszínt pusztított el vagy tett tönkre.

„Az orosz megszállók ilyen akcióinak – különösen a második világháború áldozatainak emléknapja és a nácizmus felett aratott győzelem napja előtt – minden államot és nemzetet emlékeztetniük kell arra, hogy

lehetetlen egyszer s mindenkorra legyőzni a gonoszt, sajnos a gonosz hajlamos visszatérni,

különösen akkor, ha az emberek nem tisztelik mások jogait, nem tartják tiszteletben a törvényt és lerombolják a kultúrát.”

Zelenszkij megköszönte a Vöröskeresztnek és az Egyesült Nemzetek Szervezetének, hogy segítettek az azovsztáli humanitárius misszió első szakaszában több mint 300 embert megmenteni, köztük nőket és gyerekeket. Beszélt az evakuálás következő szakaszáról, most készítik elő a sebesültek és az orvosok kimenekítését. Reményét fejezte ki, hogy mindenki állja majd a szavát, és teljesíti a megállapodásban vállaltakat.

Az elnök ezután arról beszélt, hogy dolgoznak az acélműben rekedt katonák evakuálásán is, ami rendkívül nehéz, de fontos dolog, ezért ehhez az összes rendelkezésére álló diplomáciai lehetőséget meg fogja ragadni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!