Zelenszkij és a CIA szerint Putyin harcászati atomfegyvert vethet be, Mariupolban háborús bűnök eltüntetése miatt áshatják ki a holttesteket az oroszok

2022. április 15. – 07:25

frissítve

Zelenszkij és a CIA szerint Putyin harcászati atomfegyvert vethet be, Mariupolban háborús bűnök eltüntetése miatt áshatják ki a holttesteket az oroszok
Kiégett orosz harcjármű a Kijev melletti Teterivka közelében – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ukránok szerint háborús bűnök elrejtése miatt kezdték kiásni a Mariupolban eltemetett holttesteket az orosz erők.
  • Moszkva bejelentette, Kijev elleni rakétacsapásokkal fogja megtorolni az orosz területek elleni támadásokat. Eközben Donyeck környékére összpontosítják az erőiket.
  • Volodimir Zelenszkij az 50 napja tartó hősies helytállást és az emberek bátorságát méltatta.
  • Emmanuel Macron francia elnök tűzoltó- és mentőautókat küld Ukrajnának, a szlovák külügyminiszter lehitlerezte Putyint.
  • A CIA nem tartja kizártnak, hogy Putyin harcászati atomfegyvert is bevethet, Moszkva szerint beláthatatlan következményekkel számolhat az USA ha még több fegyvert küld Ukrajnának.
  • Csütörtökön 12 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, péntekre több ukrán csatorna elérhetővé vált a magyar tévéhálózaton.

Az orosz hadsereg nagyjából két hete kezdett el kivonulni Kijev térségéből, azóta maximum rakétával lőtték időről időre az ukrán fővárost, ahol péntek hajnalban hosszú ideje a leghangosabb robbanásokat hallották, akik még ottmaradtak.

Ez egybevág azzal, hogy az oroszok közölték, a fővároson torolják meg az orosz (lakott) területek elleni támadásokat. Moszkva közlése szerint egy olyan gyárat támadtak, ahol ukrán rakétákat szereltek össze és javítottak, köztük hajó elleni rakétákat. „Az épület lángokban állt, és az autóm mögé kellett bújnom” – mondta egy szemtanú.

„Olyan, mintha egy hatalmas, de nagyon kilyuggatott légycsapót használnánk”

– ezzel a hasonlattal írta le az ukrán légvédelem jelenlegi helyzetet egy, a BBC-nek nyilatkozó tiszt, hozzátéve, hogy értelemszerűen nem tudják lefedni az egész ukrán légteret.

Vaszil Kravcsuk kapitány nyíltan elismerte a BBC-nek, hogy komoly veszteségeket szenvedett az ukrán légvédelem a háború első 50 napjában, van, ahol teljesen ki tudták iktatni az oroszok a légvédelmi erőket. Leginkább közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi eszközökből van hiány Ukrajnában – a Nyugat által felajánltott, vállról indítható rakéták kis hatótávolságúak –, és a Donbasz ellen indított, megerősített orosz offenzíva alaposan próbára fogja tenni az amúgy is kifacsart ukrán légvédelmi rendszereket.

Kravcsuk arról is beszélt, hogy a feladatot az is nehezíti, hogy nyilvánvalóan nem tudnak csak Ukrajna egy-egy területére összpontosítani, mert nem hagyhatják az ország többi részét védelem nélkül. Kravcsuk becslése szerint az ő egysége 50-70%-os hatékonysággal dolgozik az orosz rakétákkal szemben, egy Dnyipro elleni támadás során 6-ból 4 rakétát sikerült lelőniük. Ám még ez a hatékonyság sem elégséges, tekintve, hogy a Pentagon becslése alapján a háború kezdete óta az oroszok legalább 1550 rakétát lőttek ki – ez még 70%-os hatékonyság mellett is több mint 450 célba érő rakétát jelent országszerte.

A helyi városvezetés Telegram-bejegyzése alapján az oroszok nem engedik a lakóövezetekben eltemetni az orosz erők által megölteket, akiket pedig már eltemettek, azoknak a testét kiszedetik a földből. Mindezt több, területre osztott felügyelő ellenőrzi.

A helyi városvezetés szerint a nagyrészt orosz kézre került Mariupolban 13 mobil krematórium van, amik használatával esetleges háborús bűnöket próbálhatnak elfedni az oroszok. A BBC megjegyzi, hogy a fenti állításokat nem tudta ellenőrizni, ugyanakkor a város hetek óta tartó bombázása, az éhezés és a fagyközeli hőmérsékletek miatt ezrek veszthették életüket.

Lakóövezetben eltemetett ukránok sírjai Mariupolban – Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP
Lakóövezetben eltemetett ukránok sírjai Mariupolban – Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP

Az orosz területek elleni, az oroszok szerint terrortámadásnak minősülő akciókat Kijeven fogják megtorolni, közölte pénteken az ukrán védelmi minisztérium. A közlésben az is szerepel, hogy csütörtökről péntekre virradó éjjel 13 katonai célpontot támadtak az ország különböző pontjain, illetve az orosz S-400-as légvédelmi rendszer lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert Csernyigov közelében. Az oroszok szerint ez a helikopter hajtotta végre a csütörtöki, Klimovo elleni támadást orosz területen.

Az oroszok azt is állítják, hogy ellenőrzés alá vonták Mariupolt, de az Azovstal vasüzemnél még komoly harcok folynak. A Guardian ugyanakkor megjegyzi, hogy egyetlen orosz állítást sem tudtak független forrásból megerősíteni.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Több civil áldozata is van az éjjeli orosz támadásoknak, ezért Szerhij Gajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszki terület kormányzója arra kérte a lakosokat, addig távozzanak, amíg erre lehetőség van. Gajdaj Telegramon írt arról, hogy buszokból és vonatokból is van elég a meneküléshez.

Az éjjeli támadásokban egy ember meghalt és öt megsérült Kremminában, míg Liszicsankszban tizenkét lakóház dőlt romba, két emberrel végezve.

(Sky)

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 2022. április 14-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6 666 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5 661 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 1137 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Budapestre 907 személy, köztük 250 gyerek érkezett vonattal. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 18 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Négy orosz hadifoglyot cseréltek el öt fogságba esett ukrán katonára az ukrán hadsereg közlése szerint. A fogolycserét intenzív tárgyalások előzték meg Poszad-Pokrovszke faluban.

(BBC)

Ezek Mariupol, Bergyanszk, Tokmak és Energodar városaiból vezetnek Zaporizzsja felé, elsősorban autósok számára, közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes Telegramon. A humanitárius folyosók a luhanszki régióban az orosz erők ágyúzásának beszüntetésétől függően fognak működni – tette hozzá.

Csütörtökön az orosz fél is elismerte, hogy elsüllyedt a Moszkva cirkálóhajó, ám sem az abban keletkezett kár, sem az elsüllyedés oka nem teljesen világos, egyben élesen ellentmond az ukrán közlésnek, tekintve, hogy az oroszok szerint tűz ütött ki a hajón, ami vontatás közben, viharban süllyedt el, csakhogy a környéken felhők is alig voltak.

A brit védelmi hírszerzés szokásos jelentésében a Moszkva elsüllyedését taglalva megjegyzi, hogy ez a második nagyobb csapás az orosz hadiflotta esetében, az első a Szaratov partaszállóhajó március 24-i elpusztítása volt.

Hitler egyenlőnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď a New York Timesnak nyilatkozva. Naď alapjaiban megváltozott világról beszélt az orosz-ukrán háború kirobbanásával, emlékeztetve, hogy korábban biztosan nem fordulhatott volna elő olyan, hogy ingyen küldjenek fegyvereket keletre, köztük a régi, de még mindig hatásos S-300-as légvédelmi rendszert.

Erről beszélve fake newsnak nevezte az orosz közlést, miszerint a friss szlovák szállítmányt egyből el is pusztították volna, Naď szerint csak a saját pilótáikat akarják megnyugtatni ezzel.

A New York Times cikke Magyarországot érintve felidézi, hogy a szlovák állásponttal szemben az Orbán-kormány semlegességet vállalt, közölve, hogy nem engednek át az ország fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, igaz, egy harmadik országon keresztül való szállítással már nincs baj. A lap szerint az egyik kormányszóvivő sem megerősíteni, sem cáfolni nem akart semmit, csak annyi közöltek, a kormány álláspontja jól ismert és változatlan.

További 50 tonna segélyszállítmány mellett. A francia elnök közlése szerint a hónapban ez a második konvoj lesz, amit útnak indítanak.

Az ügyészség eddigi adatai alapján 575 orosz gyanúsítottjuk van a több mint 6500 feljegyzett háborús bűn esetében. A nemzetbiztonság ellen 3040 vétséget jegyeztek fel, és megjegyzik, hogy 198 gyerek haláláról és 355 sérüléséről tudnak a háború kezdete óta.

Nem elképzelhetetlen, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai invázió katonai kudarcai miatt harcászati (tactical), vagyis kis hatóerejű nukleáris fegyver bevetéséhez folyamodhat. Erről William Burns, a CIA igazgatója beszélt egy atlantai eseményen. „Tekintettel Putyin elnök és az orosz vezetés lehetséges elkeseredettségére ... egyikünk sem veheti félvállról azt a fenyegetést, amelyet a taktikai (kis hatóerejű) nukleáris fegyverekhez való esetleges folyamodás jelent”.

A Putyin és kormánya által gyakran emlegetett atomfegyverek, illetve arról, hogy mi a különbség a hadászati és harcászati (strategic és tactical) atomfegyverek között, arról itt írtunk.

Az ukránok büszkék lehetnek arra, hogy 50 napig túlélték az orosz támadást, mondta Volodimir Zelenszkij szokásos esti közlésében. Az ukrán elnök a kitartást „ukránok millióinak teljesítményének nevezte, mindazokénak, akik február 24-én meghozták életük legfontosabb döntését, hogy harcolni fognak”.

Elmondta azt is, hogy emlékszik az invázió első napjára, amikor a nyugati vezetők azt tanácsolták neki, hogy meneküljön el Ukrajnából, hozzátéve, hogy „nem tudták, milyen bátrak az ukránok, mennyire értékeljük a szabadságot és a lehetőséget, hogy úgy éljünk, ahogy akarunk”.

Zelenszkij az esti beszédében hosszasan sorolta, hogy az ukránok hogyan segítettek az orosz csapatok elhárításában, köztük „azokkal, akik megmutatták, hogy az orosz hadihajók el tudnak hajózni, még ha a tenger fenekére is” – utalva a csütörtökön elsüllyedt Moszkva cirkálóra.

Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása alapján a Donyecktől észak-északkeletre, Luhanszktól nyugatra található Popaszna, illetve az ettől még északibb Rubizsnye településeit igyekeznek elfoglalni az orosz erők, egyelőre sikertelenül. A cél egyértelműen Donyeck lehet.

A jelentés megjegyzi, hogy Donyeck és Luhansz környékén az elmúlt 24 órában nyolc orosz támadást vertek vissza sikerrel az ukrán védelmi erők.

(Guardian)

Napi képes összefoglalónkat itt találja.

A háború 50., csütörtöki napjának híreit pedig itt tudja végigpörgetni.

  • Ukrajna népirtásnak minősítette Oroszország háborúját, terrorista államnak minősítette Oroszországot, és betiltotta az orosz jelképek („V”, „Z”) használatát is.
  • Vlagyimir Putyin akkor találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ha már aláírásra kész lesz a kettejük megállapodását tartalmazó dokumentum, közölte csütörtökön a Kreml.
  • Törökország eközben jelezte: továbbra is azon van, hogy egy tárgyalóasztalhoz ültesse Zelenszkijt és Putyint, és habár a törökök szerint Zelenszkijnek több oka lenne ettől visszakozni, mégis Putyin nem bólint rá a dologra.
  • A litvánok szerint török hajó segített kimenteni a Moszkva legénységét, a törökök ezt tagadják.
  • Az UNICEF szerint 1,4 millió ember maradt víz nélkül Kelet-Ukrajnában, számos városban szennyvíz fogyasztására kényszerülnek az ukránok.
  • Volodimir Klicsko bejelentette, hogy a hosszas ostrom után Kijev újra életre kezd kelni.
  • Ukrajna azt mondta, ők találtak el egy orosz hadihajót, az oroszok azt, hogy nem ők voltak: estére még nem derült ki, ki volt az, de a hajó elsüllyedt.
  • A háború „háromdimenziós válsághoz” vezethet az élelmiszer-, az energia- és a pénzügyi szektorban, közölte az ENSZ titkára.
  • Újabb két orosz oligarchát szankcionált a brit kormány, egyikőjük a Chelsea igazgatója.
  • Zelenszkij arról beszélt csütörtöki videójában, hogy az orosz olajhoz vér tapad, így azt ne vásárolják meg az államok.
  • Putyin szerint fennakadások vannak az orosz energiahordozók kifizetésében.
  • Az orosz külügy szerint náci lényegében szinte mindenki, aki nem ért velük egyet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!