Kritikus időszak vár az ukrán légvédelem keleti szárnyára

2022. április 15. – 11:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Olyan, mintha egy hatalmas, de nagyon kilyuggatott légycsapót használnánk”

– ezzel a hasonlattal írta le az ukrán légvédelem jelenlegi helyzetet egy, a BBC-nek nyilatkozó tiszt, hozzátéve, hogy értelemszerűen nem tudják lefedni az egész ukrán légteret.

Vaszil Kravcsuk kapitány nyíltan elismerte a BBC-nek, hogy komoly veszteségeket szenvedett az ukrán légvédelem a háború első 50 napjában, van, ahol teljesen ki tudták iktatni az oroszok a légvédelmi erőket. Leginkább közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi eszközökből van hiány Ukrajnában – a Nyugat által felajánltott, vállról indítható rakéták kis hatótávolságúak –, és a Donbasz ellen indított, megerősített orosz offenzíva alaposan próbára fogja tenni az amúgy is kifacsart ukrán légvédelmi rendszereket.

Kravcsuk arról is beszélt, hogy a feladatot az is nehezíti, hogy nyilvánvalóan nem tudnak csak Ukrajna egy-egy területére összpontosítani, mert nem hagyhatják az ország többi részét védelem nélkül. Kravcsuk becslése szerint az ő egysége 50-70%-os hatékonysággal dolgozik az orosz rakétákkal szemben, egy Dnyipro elleni támadás során 6-ból 4 rakétát sikerült lelőniük. Ám még ez a hatékonyság sem elégséges, tekintve, hogy a Pentagon becslése alapján a háború kezdete óta az oroszok legalább 1550 rakétát lőttek ki – ez még 70%-os hatékonyság mellett is több mint 450 célba érő rakétát jelent országszerte.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!