Zelenszkij ismét több fegyvert és több szankciót kért, de a helyreállítási munkákról és az ünnepekről is szót ejtett

2022. április 16. – 00:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij szokásos esti videóbeszédében ismét több fegyvert kért országának, és több oroszokra érvényes szankciót szorgalmazott.

Zelenszkij szerint az, hogy meddig tart a háború, tulajdonképpen 3 dolog függvénye, illetve azé, hogy abból mennyit és mikor kaphatnak. Az ukrán elnök szerint minél több fegyvert és anyagi támogatást kapnak, minél hamarabb, annál előbb lesz béke. „Minél előbb ismeri fel a demokratikus világ, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó és bankszektorának teljes blokádja szükséges lépés a béke felé, annál hamarabb ér véget a háború” – mondta.

Zelenszkij beszélt a „normális élethez” való visszatérésről is az ország egyes részein – vagy a tragédia közepette a normalitás visszanyerésére tett erőfeszítésekről. Elmondása szerint ott, ahol lehetséges:

  • aknamentesítenek,
  • visszaállítják az áram-, víz- és gázellátást,
  • visszaállítják a rendőrség, a posta, az állami és a helyi hatóságok munkáját,
  • újra megszervezik a rendszeres egészségügyi ellátást,
  • újraindítják az oktatást,
  • elkezdik helyreállítani az utakat és vasutakat.

Zelenszkij szerint a vállalkozások négyötöde visszatért a biztonságos területekre. „Ezért hálás vagyok mindenkinek, aki fenntartja a munkahelyeket, aki foglalkoztatja embereinket, aki segíti a vállalkozásokat alkalmazkodni ezekhez a nehéz körülményekhez, és megadja Ukrajnának az élethez szükséges gazdasági erőt” – mondta.

Az elnök végül megemlékezett arról, hogy a zsidó közösség a héten ünnepli a pészah ünnepét, de mindenkinek, aki ebben az időszakban bárhol a világon ünnepel, békét, szabadságot, és a gonosz feletti győzelmet kívánt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!