Romok, tömegsírok, megemlékezések a halottakért – az orosz-ukrán háború 50. napja képekben

2022. április 14. – 22:29

frissítve

Romok, tömegsírok, megemlékezések a halottakért – az orosz-ukrán háború 50. napja képekben
A 2014-ben a Luhanszki Népköztársaságban lövöldözésekben meghalt gyerekek fotóit tartják a kezükben fiatalok egy luhanszki megemlékezésen – Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A háború ötvenedik napján az ukrán parlament elfogadta, hogy hivatalosan is népirtásnak minősítsék az oroszok Ukrajna elleni invázióját. Ezzel együtt az ukránok számára Oroszország csütörtöktől terrorista államnak minősül, az orosz háborús jelképek („V” és „Z” betűk) hordása pedig tilos az országban.

Az orosz haderő bár kivonult a fővárosból és környékéről, a déli részen azóta egyre intenzívebben támad. Továbbra is rengeteg civil áldozatot szed a háború Ukrajnában, az ukrán ügyészség szerint eddig összesen 197 gyerek vesztette életét a harcok miatt, 351-en megsebesültek. Több településen találtak tizenéves áldozatokat. Az UNICEF jelentése alapján mindeközben 1,4 millióan maradtak ivóvíz nélkül Kelet-Ukrajnában: az oroszok által körbevett Mariupolban például csak szennyvizet tudnak inni a városban rekedt civilek.

Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP
Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP

Füst a Mariupolban lévő Azovstal vas- és acélmű vállalat felett. Mariupolt az orosz hadsereg a háború eleje óta igyekszik bevenni, de az ukrán védők továbbra is kitartanak. Egy napja több felől érkeztek ellentmondásos hírek arról, hogy Mariupol elesett-e vagy sem, szerdán a humanitárius folyosókat is blokkolták az oroszok, így a körbekerített városban rekedt civilek nem tudtak elmenekülni.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters


Egy fiú a háborúban szétlőtt Mariupol egyik épülete szerint. A város polgármestere korábban azt mondta, a város közel 90%-át lerombolták az orosz támadások.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Ukrán katonák Donyeck térségében. Az ukrán védelmi minisztérium szerint Oroszország 60-70 ezer embert próbál mozgósítani a Donyecki Népköztársaság területén. Csütörtökig a kitűzött cél 20 százalékát sikerült teljesíteniük.

Fotó: Marko Djurica / Reuters
Fotó: Marko Djurica / Reuters

Új temető egy helyi templom mellett Szeverodonyeck városában, Luhanszk régióban. A Donyeck és Luhanszk régiók lakói folyamatosan próbálnak menekülni a közelgő orosz támadás elől, bár az inváziós erők egyre intenzívebben támadnak azóta, hogy az oroszok átirányították csapataikat Kijev körül.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP


A Francia Nemzeti Csendőrség kriminalisztikai osztályának nyomozói Bucsában állnak az egyik tömegsírból exhumált holttesteket tartalmazó zsákok mellett. A francia csendőrök és igazságügyi orvosszakértők azért mentek Ukrajnába, hogy segítsenek a Kijev környéki városokban a civil holttestek azonosításában azokon a területeken, ahonnan nemrégiben kivonultak az orosz haderők. Eddig Ukrajna szerint 1222 holttestet találtak a környező településeken.

Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP

Vitalij Klitschko, Kijev polgármestere részt vesz egy új park fáinak ültetésén. A park a tervek szerint a „Mariupol hősei” nevet kapja majd.

Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / AFP
Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / AFP

Ukrán hadifoglyok vesznek részt egy megemlékezésen, amelyet a 2014-ben a Luhanszki Népköztársaságban a lövések következtében elesettek emlékére szerveztek.

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP

Gyermekintenzív osztályon kap kezelést egy sérült gyerek, aki túlélte a kramatorszki állomás elleni, április 8-i rakétatámadást. A civilek elleni támadást Ukrajna az oroszok háborús bűnének nevezte, Moszkva viszont tagadta a felelősségét. A támadásban 57 ember vesztette életét, több mint százan sebesültek meg.

Fotó: Ed Jones / AFP
Fotó: Ed Jones / AFP

Egy próbababa lóg egy út mellett a „halál az ellenségre” feliratú tábla alatt, Kropyvnyickij közelében.

Kapcsolódó