Két nappal a megjelenése előtt kihoztak pár részletet egy Kaczyńskival készült interjúból, melyben Orbánról is beszél

2022. április 2. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes szövegrészletet hozott le az MTI (melynek belső viszonyairól nemrég a Direkt36 írt). A lengyel Sieci konzervatív hetilapban majd hétfőn jelenik meg egy hosszabb interjú az ország legbefolyásosabb politikusával, Jaroslaw Kaczyński kormányfőhelyettessel, de néhány részletet már két nappal korábban, éppen a magyarországi választások előtt egy nappal, szombaton lehoztak belőle.

Orbán „hanyatló” Nyugat elleni harcában fontos szövetséges a 72 éves Kaczyński, de az azért ebből a pár részletből is kiderül, hogy a lengyelek valóban nem fogadták kitörő örömmel a magyar kormányfő viszonyulását az orosz invázióhoz.

A lengyel kormánykoalíciót vezető, jobboldali Jog és Igazságosság elnökétől azt kérdezték, vajon az ukrajnai háború során tanúsított magyar álláspont „eltörli-e” az utóbbi évek lengyel-magyar szövetségét.

„Tekintsünk távolságtartással a dologra” – válaszolt Kaczyński. Hangsúlyozta, hogy Magyarország minden eddig javasolt, Moszkvával szembeni szankciót támogatott és elítélte az orosz agressziót. Magyarország ellenzi az orosz gázimport tilalmát, de „ugyanilyen, sajnos, Németország magatartása is, valamint több más fontos uniós tagállamé is” – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a magyar gazdaságnak mások az adottságai, mint a lengyelnek. „Elsősorban mély, Gyurcsány Ferenc posztkommunista kormányfő idején keletkezett orosz függőségről van szó sok vonatkozásban” – húzta alá, hozzátéve: „tudjuk, hogy ezt nehéz megszakítani. Tudjuk, hogy Magyarországnak más a története, ezért másképp tekint bizonyos ügyekre”. (Nem tudni, hogy arra kitért-e Kaczyński, hogy az Orbán-kormányok az elmúlt 12 évben szinte egyáltalán nem törekedtek arra, hogy csökkentsék az orosz energiahordozók felé fennálló súlyos magyar kiszolgáltatottságot, sőt, inkább a függés mélyítésére irányultak döntések, élen az orosz beruházásban épülő, stratégiai fontosságú, több ezermilliárdos Paks II-projekttel.)

A V4-ek pár hétre „felfüggesztették” a munkát, de nem szakítják meg a kapcsolatot Orbánnal

Jaroslaw Kaczyński leszögezte: kritikus szemmel tekintenek Magyarország magatartására, „nagyobb szerepvállalására” számítanak. Hangsúlyozta ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy „meg kellene szakítani az együttműködést azokon a területeken, ahol együttműködhetünk”.

Elmondta: mindig is tudott az Orbán Viktor és a lengyel kormánytábor közötti, Oroszország és Németország politikai megítélését illető különbségről, amely – mint felidézte – már a délkelet-lengyelországi Nedec várban 2016-ban történt, a hosszútávú együttműködés terveiről szóló Kaczynski-Orbán találkozó során kirajzolódott.

Az interjú készítője felvetette: a magyar ellenzék azt állítja, hogy a visegrádi csoport halott, és Lengyelország megszakította a kapcsolatokat Magyarországgal, amit erőteljesen kihasználnak a választási kampány hajrájában.

Semmiképpen sem szakítjuk meg kapcsolatainkat – reagált erre Kaczyński. Közölte: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel és más partnerekkel a visegrádi csoport munkáinak néhány hetes felfüggesztéséről, de „a csoport biztosan visszatér a hasznos működéséhez”.

Hangsúlyozta: bár léteznek különbségek, Orbán személyében olyan partnerrel van dolguk, „aki soha sem tagadta, mi az álláspontja, nem csalt”, és aki más együttműködési területeken, például az Európai Unióban soha nem hagyta cserben lengyel partnereit.

Az ukrajnai orosz invázió élezte ki a nézetkülönbségeket

Magyarország lemondta a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt. Csehország és Lengyelország is visszalépett a budapesti tanácskozástól. Jana Černochová cseh védelmi miniszter úgy nyilatkozott: „Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”.

A lengyel államfő, Andrzej Duda arról beszélt, nehéz megérteni Orbán hozzáállását Ukrajnával kapcsolatban, Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes szerint Orbán Viktor hibát követ az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikájában. A szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok pedig külön felszólította Szijjártót, hogy foglaljon már állást az orosz invázióval kapcsolatban.

A lengyelek katonai beavatkozást is el tudnának képzelni Ukrajnában, Jaroslaw Kaczyński korábban egy nemzetközi (katonai) békemisszió felállítására is tett javaslatot. Orbán-rajongó jobboldali lengyelek különvonata idén nem jött a Békemenetre, a Márki-Zayt támogató Donald Tusk viszont itt volt március 15-én Budapesten, a lengyel ellenzék vezetője az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett áll ki az oroszbarátként kezelt Orbán Viktorral szemben. A magyar-lengyel politikai szövetség meggyengülni látszik a háború miatt. A viszony változásáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!