Ez történt reggel óta a háborúban

2022. március 26. – 14:17

frissítve

Ez történt reggel óta a háborúban
A harkivi metróban menedéket találó nő a kutyájával – Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton is folytatódott az orosz invázió Ukrajnában, összeszedtük a legfontosabb napközbeni híreket. Szombati percről percre tudósításunkat itt lehet követni.

  • Kárpátaljai magyarokkal beszélgetett a Telex újságírója, Zubánics László kárpátaljai politikus, író, egyetemi tanár szerint százezer alá megy most a magyarság száma Kárpátalján. Azt mondta, a mostani hozzáállás és együttműködés fogja megalapozni, hogy a háború utáni Ukrajnában hol lesznek a magyarok, és milyen jogosítványokkal rendelkeznek majd. Spenik Sándor, az ungvári egyetem magyar intézetének vezetője pedig arról beszélt, ha elhúzódik a háború, sok ukrán fog Kárpátaljára költözni, és ennek hatása szerinte nem is attól függ elsősorban, aki odamegy, hanem „rajtunk, hogy elmegyünk-e innen”.
  • Az oroszok állítják, hogy innentől a Donyec-medencére fókuszálnak, de az erőik eloszlása nem ezt mutatja. Rácz András biztonságpolitikai szakértő a Telexnek azt mondta, nagyjából egy hét múlva látszódna, ha az oroszok tényleg elkezdenének elvonulni. A jelenlegi helyzet alapján viszont furcsa lenne, ha így tennének.
  • Videón beszélt az orosz védelmi miniszter, akiről azt mondták az ukránok, szívinfarktust kapott. Azt mondta, hogy az oroszok prioritása a nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverek és a légi eszközök biztosítása, valamint a stratégiai nukleáris erők harckészültségének fenntartása.
  • Az Anonymous hamarosan közzéteszi az orosz központi banktól megszerzett dokumentumokat.

Harcok, fegyverek

Diplomácia, gazdaság

  • Katar „az igazságtalan háború áldozatai” mellé áll. Katar fontos szerepbe került az orosz invázió megindulása óta, ugyanis a Perzsa-öbölben lévő kicsi ország a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítója, amire sokkal nagyobb szerep hárulhat az európai államok energiaellátása terén. Több ország ugyanis igyekszik alternatívát találni gazdasága számára az évtizedek óta meghatározó orosz gáz helyett.
  • Orbán Viktor szerint Magyarország Magyarország oldalán áll. A miniszterelnök az EU- és NATO-csúcs után arról beszélt a közmédiának, hogy ugyan segítenünk kell az ukránokat, de a legfontosabb, hogy a magyar érdekek ne sérüljenek.
  • Az ukrán helyzetre és Brüsszelre reagáló interjúja után a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján beszélt Orbán Viktor, aki ekkor nagyrészt kerülte az ukrán konfliktus elemzését, és elsősorban a biztonságról beszélt. Szerinte az a legjobb háború, amelyet sikerül elkerülni.
  • A nemzetközi intézmények reformjára szólított fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a dohai fórumon egy videóüzenetben. Azzal érvelt a változtatások szükségessége mellett, hogy ezek az intézmények képtelenek voltak megakadályozni az orosz inváziót.

Menekültek, egészségügy

  • Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta legalább hetven támadás ért kórházakat, mentősöket, orvosokat országszerte, és ez a szám napról napra növekszik.
  • Pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 6037 ember érkezett, a román-magyar határszakaszon az ország területére lépők közül pedig 5425-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis egy nap alatt több mint 11 ezren érkeztek az országba Ukrajna felől a háború miatt.
  • Mérséklődik a Lengyelországba menekülők száma, bár csak nagyon rövid időtávra vonatkoznak az adatok.
  • Mariupolból csak autóval tudnak eljönni a civilek, mert az oroszok nem engedik át a buszokat az ukránok szerint.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!