Katar „az igazságtalan háború áldozatai” mellé áll

2022. március 26. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Katar emírje, Tamim bin Hamad Al Thani sejk azt mondta, hogy országa „az igazságtalan háború áldozatai” mellé áll az orosz-ukrán konfliktusban. A dohai fórum megnyitóján a sejk azt is leszögezte, hogy kiállnak az országok szuverenitása ellen irányuló törekvésekkel szemben.

Katar fontos szerepbe került az orosz invázió megindulása óta, ugyanis a Perzsa-öbölben lévő kicsi ország a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítója, amire sokkal nagyobb szerep hárulhat az európai államok energiaellátása terén. Több ország ugyanis igyekszik alternatívát találni gazdasága számára az évtizedek óta meghatározó orosz gáz helyett. Jelenleg az Európai Unióban felhasznált földgáz mintegy 40%-a Oroszországból jön.

Néhány nappal ezelőtt a német gazdasági miniszter a Közel-Keleten tárgyalt, Robert Habeck Katar mellett az Egyesült Arab Emírségekkel is hosszú távú megállapodást kötött.

Pénteken pedig az EU tagországai döntöttek arról, hogy közösen vásárolnak gázt, cseppfolyósított földgázt (LNG) és hidrogént annak érdekében, hogy lenyomják a fogyasztói árakat.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!