Katar után az Egyesült Arab Emírségekkel is energetikai alkut kötött Németország

2022. március 21. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Közel-Keleten tárgyal német gazdasági miniszter, aki Katar után az Egyesült Arab Emírségekkel is energetikai alkut kötött, hogy így függetlenedjen Németország az orosz gáz- és olajimporttól, írja a DW.

Robert Habeck ötéves szerződést kötött az Emírségekkel hidrogénkutatásra és -fejlesztésre több helyi céggel. Az együttműködés értelmében két német, egy emírségekbeli és egy japán energetikai cég egy közös projekt részeként indítják egy a hidrogénszállítást az országból. A megújuló energiaforrásnak számító zöld hidrogén importálásával Németország egyre közelebb kerülhet ahhoz a célhoz, hogy környezetbarátabb energiaforrásokra váltson az olaj és gáz helyett.

Ez rövid időn belül a második ilyen megállapodás, hiszen Habeck nemrég Katarral kötött együttműködést cseppfolyósított gáz importálásáról Németországba. A gondot egyedül az okozza, hogy a hajóval szállított cseppfolyósított gáz-rakományok fogadására egyelőre nincs meg kellő fejlesztés, és ugyan bejelentettek már két ilyen terminált is, azok 2026-nál előbb nem tudnak elkészülni.

Németországot sok kritika érte, amiért az EU-n belül itt reagáltak a leglassabban az Oroszországot érő szankciókra, ugyanis az orosz gáz elzárásával a német kormány szerint óriási gazdasági problémák indulhatnának el, amelynek részeként nagyon megemelkedne az energia ára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!