Németország hosszú távú energetikai alkut kötött Katarral, hogy függetlenedni tudjon az orosz gáztól

2022. március 20. – 21:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németország és Katar hosszú távú energetikai megállapodást kötött, Németország így igyekszik kevésbé függni az orosz energiaforrásoktól, írta meg a Reuters.

Oroszország Németország legnagyobb gázszállítója, és Robert Habeck német gazdasági miniszter számos kezdeményezést indított annak érdekében, hogy Németország csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőségét, mióta az megszállta a szomszédos Ukrajnát.

Katar emírje, Tamim bin Hamad al-Thani sejk vasárnap fogadta Habecket, és a két fél megvitatta a kétoldalú kapcsolatok erősítésének lehetőségeit, különösen az energiaágazatban, erről az emír udvara számolt be vasárnapi közleményében.

A berlini német gazdasági minisztérium szóvivője megerősítette, hogy létrejött az alku.

„A Katarba (Habeckkel) érkezett vállalatok most megkezdik a szerződéskötési tárgyalásokat a katari féllel”

– mondta a szóvivő.

Katar már évek óta szállított volna gázt Németországba, de a tárgyalások soha nem vezettek konkrét megállapodáshoz, derült ki egy nyilatkozatból.

Németország a közelmúltban jelentette be két LNG (cseppfolyósított földgáz) terminál építésének tervét. Katar közölte, hogy megállapodott Németországgal abban, hogy

„kereskedelmi egységeik újra felveszik egymással a kapcsolatot, és tovább tárgyalnak a hosszútávú LNG szállítmányokról”.

Habeck Dohában találkozott Saad Sherida Al-Kaabi katari energiaügyi államtitkárral is, ahol a világ egyik legnagyobb földgázexportőrének számító Katar és Németország közötti energetikai kapcsolatokról és együttműködésről, valamint ezek erősítésének lehetőségeiről tárgyaltak, olvasható Al-Kaabi közleményében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!