Ez történt péntekről szombatra virradóra az orosz-ukrán háborúban

2022. március 12. – 07:17

frissítve

Ez történt péntekről szombatra virradóra az orosz-ukrán háborúban
Civilek várakoznak jelenleg is az evakuálásra a szakadárok által ellenőrzött Donyeckben, miután a pénteki támadások következtében a környék településeinek többsége súlyos károkat szenvedett el, vagy megsemmisült – Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid összefoglaló a háború péntek éjjeli eseményeiről.

Számos ukrán városban ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák szombatra virradóra, arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy vonuljon biztonságos helyre az esetleges orosz támadás elől. Az éjszaka folyamán történtekről is percről percre számoltunk be, tudósításunkat, beleértve a lenti bejegyzéseket is,itt pörgetheti vissza. Ez történt:

Ukrajna

Oroszország

  • Az orosz titkosszolgálat rosszul teljesíthetett, ezért házi őrizetbe került a vezetője – írják orosz szakértők.
  • Az orosz köztévé két vendége is megkérdőjelezte a katonai művelet logikáját, ami váratlan eltérés a kormányzati forgatókönyvtől.
  • Írni mert az orosz invázióról, ezért letartóztatták Belaruszban az orosz nyelvű Wikipedia egyik legaktívabb szerkesztőjét. Nem sokkal korábban valaki több személyes adatát is megosztotta a Telegramon.

Európai Unió

  • Az EU újabb szankciócsomagot jelentett be Oroszországgal szemben a versailles-i uniós csúcs nyomán: megtiltják az acélipari importot, az EU-s luxuscikkek Oroszországba való eladását, de még a Világbankból, az IMF-ből is kitennék az oroszokat.
  • Emellett a nagyhatalmak az USA, a G7-csoport és az EU koordinációjával kereskedelmi csapást készülnek mérni Oroszországra azzal, hogy megfosztják egyenlő kereskedelmi partneri státuszától, amelynek révén eddig a minden WTO-tagországnak járó, kedvező feltételekkel kereskedhettek. Biden az orosz vodka, gyémánt és tengeri herkentyűk importját rögtön be is tiltotta.
  • Szüneteltetik a felek a Bécsben folyó, új iráni atomalkuról szóló tárgyalást, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy legalább külügyminiszteri garanciát vár az USA-tól arról, hogy az amerikai szankciók nem befolyásolják a Moszkva és Teherán közötti viszonyt.

USA

  • Joe Biden továbbra sem akar harmadik világháborút, úgyhogy ismét bejelentette, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, de a NATO területét teljes erővel védenék.
  • Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta az ukrajnai orosz invázió miatt több országban megváltoztatja az erőszakos kifejezésekre vonatkozó szabályait. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”. Moszkva felháborodott, letiltják a Meta működését az országban.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!