Ez történt az orosz–ukrán háborúban szerdára virradó éjjel

Legfontosabb

2022. március 9. – 06:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes keddi tudósításunkat, beleértve a lenti bejegyzéseket is, itt pörgetheti vissza. A kedd esti összefoglalót itt találja. Éjjel pedig a következők történtek:

Hadszíntéri hírek

  • Ukrajna szerint az elmúlt egy napban lelassult az orosz támadások üteme.
  • Az USA szerint az oroszok a katonai eszközeik 8-10 százalékát vesztették el eddig, csakúgy, mint az ukránok. Ez kétszer annyi, mint az egy héttel ezelőtti becsült adat.
  • A csernobili radioaktívhulladék-tároló létesítményeket figyelő rendszerek leálltak az adattovábbítással az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete felé – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.
  • Az Egyesült Államok kormánya két Patriot rakétaelhárítót küld Lengyelországba. Victoria Nuland, a külügyminisztérium politikai ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta, lépésükkel hozzájárulnának Lengyelország légterének biztosításához, miután az ország szomszédos az orosz–ukrán háborúval.
  • A Pentagon szerint nem működőképes a lengyelek MiG–29-es vadászgépek átadásáról szóló ötlete.
  • Édesanyját elveszítő hatéves áldozatról és szexuális erőszakról számolt be az ENSZ-misszió ukrán tagja, Natalija Mudrenko az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Gazdasági front

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány órával azután, hogy a brit parlamentben felszólalt, új videót posztolt közösségi oldalain. Beszédében köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak, üdvözölte, hogy mindketten az orosz olaj importjának felhagyása mellett döntöttek. Zelenszkij egy „új Marshall-tervről” is beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökre hivatkozva – azt mondta, lesz egy új segélyprogram Ukrajna számára. Mint fogalmazott: „A világ nem hisz Oroszország jövőjében. Nem beszélnek róla. Mert rólunk beszélnek, minket segítenek, és készülnek arra, hogy támogassák Ukrajna újjáépítését a háború után.”
  • Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja bizonyos áruk és nyersanyagok exportját. A rendelkezés szövege szerint erre Oroszország biztonsága és iparának zavartalan működése miatt van szükség. Az orosz kabinet a következő 48 órában dönt a tilalom alá eső áruk és országok pontos listájáról. A tiltás egyelőre idén év végéig lesz érvényben. A döntés néhány órával azután született, hogy az USA bejelentette, betiltja az orosz olaj- és gázimportot, az Egyesült Királyság pedig fokozatosan megszünteti az orosz olajtól való függőségét. Az új intézkedések valószínűleg felborítják az árupiacokat. A hatalmas üzemanyagexport mellett Oroszország a gabonafélék és különböző fémek egyik fő globális szállítója, például a világ palládiumtermelésének 40 százaléka tőlük származik.
  • Az orosz jegybank bejelentette, hogy a devizaszámlával rendelkező állampolgárok szeptember 9-ig nem vehetnek fel 10 ezer dollárnál nagyobb összeget. Ha valaki ennél nagyobb összeget szeretne felvenni, akkor a 10 ezer dollár feletti összeget csak rubelben kaphatja meg.
  • Az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Fitch megint leminősítette Oroszországot, közel egy hete sorolta BBB kategóriából B-be az országot, most B-ből C-be kerültek az orosz államkötvények. A köznépi nyelven értelmezve a Fitch ezzel a bóvli kategóriába helyezte Oroszország kötvényeit.

A bojkottbejelentések éjjele

Felfüggeszti működését Oroszországban a Pepsi, a Coca-Cola, a Starbucks és a McDonald's is. A McDonald'sek előtt sorok alakultak ki a bejelentés hírére. A Yum Brands is felfüggeszti a tevékenységét, ami azt jelenti, hogy a cégcsoporthoz tartozó Pizza Hutok és KFC-k is bezárnak. A világ legnagyobb zeneipari vállalata, a Universal is csatlakozott a bojkotthoz, és a Ferrari, valamint a Lamborghini sem szállít Oroszországba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!