Megérkezett a belarusz népszavazás eredménye, atomfegyverek jöhetnek az ország területére

2022. február 28. – 02:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz hírügynökségi jelentések szerint megszavazták Belaruszban, hogy atomfegyverek kerüljenek az ország területére – írja a Sky News. A Szovjetunió bukása után az ország alkotmányában rögzítették Belarusz atomfegyver-mentességét, ezt oldaná fel a vasárnapi népszavazáson megerősített alkotmánymódosítás.

A belarusz hatóságok szerint a résztvevők 65,2 százaléka mondott igent az atomfegyverekre – igaz, a nyugati államok előre jelezték, hogy nem fogják elismerni a népszavazás eredményét, hiszen az Alekszandr Lukasenko vezette rezsim a 2020-as elnökválasztást is elcsalta. Nem véletlen, hogy az elnökválasztás utáni tömegtüntetéseket is csak orosz segítséggel tudták elfojtani, a Kremlre utalt Lukasenko pedig emiatt egyre többet adott fel az utóbbi hónapokban a posztszovjet ország függetlenségéből – erről itt írtunk bővebben.

A népszavazáson emellett döntöttek arról is, hogy garantálják a volt elnökök mentelmi jogát a hivatali idejük alatt elkövetett cselekmények miatt indított eljárásokban, sőt, Lukasenko azt is bebiztosította, hogy még két ciklusra elindulhasson elnökként – amivel akár egészen 2035-ig, azaz 81 éves koráig hatalmon maradhatna.

A Reuters korábban arról írt, hogy több helyen is tüntettek az alkotmánymódosítás miatt, egy jogvédő szervezet szerint pedig legalább 290 embert tartóztattak le a hatóságok. Az alkotmány mellett az orosz–ukrán háború ellen is demonstráltak az ország több városában, több orosz csapat ugyanis az északi fronton Belarusz felől indult meg Ukrajna és azon belül Kijev felé. Igaz, Lukasenko tagadja, hogy belarusz csapatok is átmentek volna az oroszokkal együtt a határon.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!