Lukasenko: Nem vesznek részt belorusz csapatok a támadásban

2022. február 24. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök is megszólalt az orosz invázióval kapcsolatban. A BelTA belorusz hírügynökség tudósítása szerint katonai vezetőkkel tartott megbeszélése során több erős állítás is elhangzott:

  • Belarusz csapatok nem vesznek részt a Donbaszt ért támadásban, ezzel együtt „söpredéknek” nevezte az ennek ellenkezőjét híresztelőket. Azt viszont nem zárta ki, hogy a jövőben támogassák az orosz haderőket, amennyiben szükség van erre.
  • Az ukrán katonai vezetést előre figyelmeztették „katonai akciók lehetőségére”, ám azok semmit nem tettek ennek elkerüléséért. „Nem vették fel a kapcsolatot az orosz védelmi miniszterrel és a vezérkarral. Még arra se vették a fáradságot, hogy felhívják őket. Nézzék, a történelem során az is megesett, hogy Hruscsov az éjszaka közepén felhívta Kennedy-t, és megakadályozták egy atomháború kitörését. Ők meg egy telefonhívást sem eresztettek meg. Gazemberek!”
  • Az oroszok világos kéréseket tettek le az asztalra, amiket a NATO, Amerika és Ukrajna sem vett figyelembe. „Öt-hat ilyen van, amiből kettő-három vonatkozik Ukrajnára, például az ország demilitarizációja és a NATO-ba való felvételének megakadályozása.” Hozzátette, hogy most már valószínűleg keményebb feltételekkel kell szembenéznie Ukrajnának, de ez még mindig jobb, mintha egy vesztes háború után kéne tárgyalóasztalhoz ülniük.
  • Putyin személyesen tájékoztatta őt arról, hogy nem tervezi megszállni Ukrajnát. „Minek is szállná meg? Kinek kell ez a fejfájás?”
  • Ők hárman, a belorusz, az orosz és az ukrán nép, mind szláv testvérek. Emellett a helyzet békés megoldását sürgette, hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni a további vérontás elkerüléséért. Ennek érdekében Minszkben találkozóra hívta a feleket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!