Már a negyedik tisztségviselő távozik Boris Johnson csapatából

2022. február 4. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra adják be a fel- és lemondásaikat Boris Johnson brit miniszterelnök Downing Street-i háttércsapatából – írja a BBC.

A miniszterelnöki rezidencia dolgozói közül legutóbb Elena Narozanski politikai tanácsadó hagyta ott a posztját. Ezt megelőzően csütörtökön négy vezető beosztású alkalmazott mondott fel.

Volt aki azért távozott, mert maga is részt vett a kijárási tilalmak idején Downing Streeten tartott bulik szervezésében. Így tett például Martin Reynolds, Johnson személyi titkára, aki az egyik bulira való meghívót kiküldte a dolgozóknak.

A távozók között van azonban Munira Mirza politikai tanácsadó is, aki már 14 éve dolgozott együtt Johnsonnal. Ő azért lépett le, mert a miniszterelnök hamis vádakkal illette az ellenzéki Munkáspárt vezetőjét egy több évvel korábbi gyermekbántalmazási ügy kapcsán, amihez az ellenzéki politikusnak semmi köze nem volt. Mirza lemondását bejelentő levelében élesen bírálta Johnson kijelentéseit, és azt, hogy a sürgetése ellenére nem kért bocsánatot a megosztó állításaiért.

Johnson kijelentésétől Rishi Sunak pénzügyminiszter is nyilvánosan elhatárolódott.

Mirza után távozott Jack Doyle, kommunikációs vezető is. Ő azt mondta, hogy amúgy is csak két évig akart a posztján maradni, de az elmúlt két hét különösen megviselte a családi életét. Dan Rosenfield a személyzet főnöke csütörtökön adta be a lemondását, de addig marad, amíg nem találnak mást a helyére.

A miniszterelnök péntek reggel egy meeting keretei között próbált lelket önteni az alkalmazottaiba, akiknek arról beszélt, hogy a változás jó dolog- amivel egyébként bevallottan az Oroszlánkirály című rajzfilm bölcs majmát, Rafikit idézte.

Johnson próbálja menteni a miniszterelnöki posztját, és olyan kijelentéseket tesz, hogy ezt is megoldja majd, mint a brexitet. Mindeközben a konzervatív parlamenti képviselők fontolgatják, hogy menesszék-e a kijárási tilalom idején Downing Streeten tartott partik miatt. Johnson ügyét a rendőrség is vizsgálja.

Az elmúlt hetekben folyamatosan arról ír a brit sajtó, hogy az első lezárás idején több bulit is tartottak a Downing Street 10-ben – miközben az átlagemberek csak azokkal találkozhattak, akikkel egy háztartásban éltek. Az esetről bővebben ebben a cikkben írtunk, de azóta volt néhány fejlemény az ügyben:

  • kiderült, hogy a miniszterelnöki hivatalban két búcsúbulit is tartottak a Fülöp herceg temetése előtti estén,
  • kiszivárgott egy email, amit egy összeröffenés szervezői küldtek ki 100 miniszterelnökségi alkalmazottnak, és amiben mindenkit arra kértek, hogy a „piát vigyék maguknak”,
  • Johnson elismerte, hogy egy ilyen bulin valóban részt vett,
  • lemondott feladatáról a kirobbant botrány miatti vizsgálat vezetője, mert kiderült, hogy ős is részt vett egy ilyen eseményen a saját irodájában,
  • képek is kiszivárogtak az egyik miniszterelnökségi borozgatásról, amiről mindenki azt állítja, hogy munkahelyi megbeszélés volt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!