Az USA külügyi tanácsosa a magyar külüggyel egyeztetett Ukrajnáról

2022. január 28. – 08:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának tanácsosa, Derek Chollet arról posztolt, hogy telefonon egyeztetett a magyar külügy államtitkárával, Sztáray Péterrel. Chollet azt írta, hogy az orosz–ukrán konfliktus enyhítésén túl Magyarország NATO-ban betöltött szerepvállalásáról és a két ország katonai együttműködéséről is egyeztettek.

Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a magyar külügy a megbeszéléséről nem adott ki semmilyen információt, ezzel szemben egy rövid hírt már csütörtökön este közölt a minisztérium hasonló tartalommal, mint amilyenről Chollet emlékezett meg.

A feszült orosz–ukrán viszony ellenére Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvába utazik, hogy az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon. Az ellenzéki pártok felszólították a kormányfőt, hogy mondja le a találkozót.

Elemző cikkünkben arról írtunk, hogy Vlagyimir Putyin már hidegháborús szintre emelte a tétet. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint nyolc éve folyamatosan lehetséges az orosz támadás. Az amerikai nyilatkozatok alapján a háború még esélyesebb, de látják értelmét a tárgyalásnak Moszkvával.

Múlt hét végén megérkezett Kijevbe az első kilencven tonna hadifelszerelés, amit az Egyesült Államok küldött Ukrajnának. Nagy-Britannia és az USA is felszólította a diplomatái családtagjait, hogy hagyják el az országot, a magyar külképviselet egyelőre nem rendelt vissza senkit, és az utazási szabályokon se változtatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!