Trump lemondta a Capitolium ostromának évfordulójára tervezett beszédét

2022. január 5. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump lemondta a január 6-ra, a Capitolium elleni támadás első évfordulójára tervezett sajtótájékoztatóját. A volt amerikai elnök közleményben jelezte, hogy ehelyett a január 15-i, arizonai nagygyűlésén fog beszédet tartani – írja a Reuters.

Trump december 30-án jelentette be, hogy január 6-án, a Capitoliumban tartandó megemlékezésekkel egy időben sajtótájékoztatót tart Mar-a-Lagóban. A New York Times azt írja, hogy az elmúlt napokban az ügyet ismerő személyek szerint világossá vált, hogy Trump sajtótájékoztatója valószínűleg nem kapna olyan átfogó televíziós közvetítést, mint amilyenre vágyik, és egyes tanácsadók sürgették a volt elnököt, hogy inkább egy másik napra tegye át az eseményt.

Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök is felszólal csütörtökön a Capitoliumnál. Nancy Pelosi házelnök múlt héten levélben közölte a törvényhozókkal, hogy január 6-án egész napos rendezvényt tartanak a fővárosban.

2021. január 6-án Trump gyújtó hatású beszédet tartott híveinek Washingtonban, többek között arról beszélt, hogy az elnökválasztást szerinte elcsalták, noha erre semmilyen bizonyítéka nincs. Elkeseredett hívei ezután megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, amikor a Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. A rendbontásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Az esettel összefüggésben eddig több mint 570 embert vettek őrizetbe, és 650 esetben indult büntetőeljárás. Trump ellen alkotmányos vádeljárást indítottak az ügyben, de végül felmentették.

A történtek kivizsgálására kongresszusi bizottság is alakult, ami szeretné megszerezni a Fehér Házban akkor készült, az esettel kapcsolatos dokumentumokat. Ugyanakkor Trump ezt mindenképp szeretné elkerülni, ennek érdekében már a washingtoni legfelsőbb bírósághoz is fordult, hogy megakadályozza iratok átadását. Trump korábban sikertelenül próbálkozott az alsóbb fokú törvényszékeken azzal, hogy elejét vegye a testület által igényelt dokumentumok továbbadásának a nemzeti irattárból. Elnökségének hivatalos feljegyzéseiről van szó, látogatási listákról, naplókról, beszédvázlatokról, felvett telefonbeszélgetésekről, valamint az elnök és tanácsadói közti írásos üzenetváltásokról, amelyek betekintést nyújthatnak a január 6-i erőszakos eseményekbe, illetve a volt elnök ezekben játszott esetleges szerepébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!