Trump kijátszotta az utolsó kártyáját, hogy megakassza a vizsgálatot a szerepéről a Capitolium ostromában

2021. december 24. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump korábbi amerikai elnök a washingtoni legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy megakadályozza iratok átadását a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottságnak – írja az MTI.

A konzervatív többségű bírói testületnek most arról kell döntenie, hogy a volt elnöknek joga van-e az elnöki előjogokra hivatkozva megtagadni az adminisztrációja idején keletkezett feljegyzések átadását – felülbírálva ezzel Joe Biden hivatalban lévő elnök erre vonatkozó engedélyét.

Trump korábban sikertelenül próbálkozott az alsóbb fokú törvényszékeken azzal, hogy elejét vegye a testület által igényelt dokumentumok továbbadásának a nemzeti irattárból. Elnökségének hivatalos feljegyzéseiről van szó, látogatási listákról, naplókról, beszédvázlatokról, felvett telefonbeszélgetésekről, valamint az elnök és tanácsadói közti írásos üzenetváltásokról, amelyek betekintést nyújthatnak a január 6-i erőszakos eseményekbe, illetve a volt elnök ezekben játszott esetleges szerepébe.

Trump az elnöki előjogok elvére hivatkozva tagadja meg az együttműködést a bizottsággal. Az elnök ennek az elvnek az értelmében megtagadhatja bizonyos információk átadását a kongresszusnak, illetve a bíróságoknak.

Egy szövetségi bíróság azonban nemrég elutasította Trump keresetét, arra hivatkozva, hogy a korábbi elnöknek nincs ilyen kereseti alapja arra, hogy megtámadja a hivatalban lévő elnök iratok döntését. A Fehér Ház már közölte, hogy Joe Biden nem él az elnöki előjogokkal, és nem fogja útját állni a szükséges dokumentumok átadásának a kongresszusi bizottság számára.

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg Trump elkeseredett hívei, az akkori elnök beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Az esettel összefüggésben eddig több mint 570 embert vettek őrizetbe, és 650 esetben indult büntetőeljárás.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!