Először mutatkozott a nyilvánosság előtt az afganisztáni tálibok rejtélyes vezetője

2021. október 31. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az afganisztáni tálibok rejtélyes „legfőbb vezetője”, Hibatulla Ahundzada molla 2016-ban történt megválasztása óta először jelent meg a nyilvánosság előtt a hét végén – közölte vasárnap a tálib kormány.

„A hívők parancsnoka, Hibatulla Ahundzada molla megjelent a híres Hakimíja mecsetben egy nagygyűlésen, és tíz percig beszélt a bátor katonák és a tanítványok előtt” – közölte vasárnap egy üzenetben a tálib kormány egy hangfelvétel kíséretében. Ezen világosan hallható a molla hangja, amint imákat és áldásokat mond.

2016-ig, amikor az egy amerikai dróncsapásban Pakisztánban megölt Aktar Mohamed Manszúr helyére lépett, Ahundzada viszonylag ismeretlen volt, inkább jogi és vallási kérdésekkel foglalkozott, mintsem a hadműveletekkel. Hatalomra kerülve gyorsan maga mellé állította az egyiptomi Ajman Zavahirit, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét, írja az MTI.

Legfelsőbb vezetői tisztségében Ahundzada az iszlamista mozgalmon belüli egység megóvásáért felelős, ami a dzsihadista mozgalmat az utóbbi években megosztó belső harcok közepette nem egyszerű feladat.

Hibatulla Ahundzada molla egy 2016-os képen – Fotó: STR / Afghan Taliban / AFP
Hibatulla Ahundzada molla egy 2016-os képen – Fotó: STR / Afghan Taliban / AFP

Az amerikai hadsereg kivonása után augusztus 15-én Kabulba bevonuló és a nyugati országok támogatását élvező kormányt megdöntő tálibok szeptemberben jelentették be, hogy Hibatulla Ahundzada „kezdettől” Kandahárban él, és rövidesen megjelenik a nyilvánosság előtt.

Korábban, épp a nagy titkolózás miatt az is felmerült, hogy Hibatulla Ahundzáda tálib emírt vagy elvitte a koronavírus-járvány, vagy pedig egészségi állapota miatt alkalmatlanná vált a vezetésre.

Az afganisztáni hatalomátvétel után kollégánk, Földes András riportsorozatban számolt be az országban tapasztalható állapotokról, melynek öt részét itt találja:

  1. Miszter Andrasz, megvan az afgán vízuma, utazzon Afganisztánba!
  2. Fegyveres kamaszok ejtettek fogságba Afganisztánban, és tálibok mentettek meg a táliboktól
  3. Fegyverorgiába torkollott a szigorúnak indult csomagellenőrzésünk Kabul határában
  4. Kabulban könnyebben szerezhettem volna fegyvert, mint készpénzt
  5. Afganisztánból nézve még zűrösebb a jövő, mint gondolnánk
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!