Annyi kérdés maradt nyitva, hogy a vőlegény halála még nem jelenti a Gabby Petito-ügy végét

2021. október 25. – 22:31

frissítve

Annyi kérdés maradt nyitva, hogy a vőlegény halála még nem jelenti a Gabby Petito-ügy végét
Megemlékezés Gabby Petito szülővárosában, Blue Pointban szeptember 24-én – Fotó: Stephanie Keith / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor beigazolódott, hogy valóban Brian Laundrie maradványait találták meg egy korábban vízzel borított területen Floridában, eldőlt: Gabby Petito ügyében nincs már lehetőség olyan igazságszolgáltatásra, amilyenre várt a világ, és a kérdések egy része szinte biztosan válasz nélkül marad. Ugyanakkor ha a feltételezett gyilkos, az emberöléssel hivatalosan amúgy meg nem gyanúsított Laundrie halott is, vannak még, akiknek elszámolnivalójuk van. Öt pontban összefoglaljuk, milyen nyitott kérdések maradtak.

Hetek óta tartó hajsza ért véget szerdán Florida Carlton nevű természetvédelmi területének egy mocsaras, korábban vízzel borított zugában, ahol előkerültek azok az emberi maradványok, amelyekről mostanra beigazolódott: Brian Laundrie-hoz tartoztak. Hogy Laundrie-t csak holtan és nem élve találták meg, csalódást okozott azoknak, akik reménykedtek abban, hogy a 23 éves férfi végül egyszer mégiscsak elmondja majd, mi történt a menyasszonyával, Gabby Petitóval.

Ahogy megírtuk: a két fiatal együtt járta Amerika nemzeti parkjait a nyáron egy bent alvásra alkalmassá tett, átalakított furgonban, utazásukat és élményeiket az Instragramon és a Youtube-on közvetítették, de míg kifelé a tökéletes szerelmespár képét mutatták, utólag egyértelműnek látszik: a kapcsolat bántalmazó, toxikus volt. A 22 éves Gabby Petitót augusztus vége óta hiába próbálta elérni a családja, Laundrie pedig az utazást időnek előtte félbeszakítva hazavezette a furgont a szülei házához Floridába, majd hallgatásba burkolózott, egy szót sem volt hajlandó mondani se a rendőröknek, se a lány családjának arról, hogy hol hagyta Petitót.

Az eltűnését sem ő jelentette, hanem a lány édesanyja. Petitót szeptember 11-től kezdve eltűntként keresték, míg meg nem találták a holttestét Wyomingban. A halottszemle arra jutott, hogy meggyilkolták, halálát fojtogatás okozta.

Mire Gabby Petito holtteste szeptember 19-én előkerült, Brian Laundrie-nak hűlt helye volt. Kiderült, hogy napokkal korábban titokban elhagyta a szülei otthonát. A férfi ellen körözést adtak ki, de nem rögtön emberöléssel gyanúsították meg, hanem a lány bankkártyáival való visszaéléssel. Laundrie-t már nem tudják semmiért felelősségre vonni, de a halála nem jelenti az akta lezárását. Ráadásul már rég nem ő az egyetlen, akinek a számonkérése felmerül ebben a szokatlanul nagy figyelmet kapott ügyben. Öt pontban összefoglaljuk, melyek a legfontosabb nyitott kérdések, és honnan várható esetleg válasz rájuk.

Egy: A tragédia részletei

Így, hogy a kihallgatás esélye elszállt, már az is kérdés, hogy valaha kétséget kizáróan be lehet-e bizonyítani, ha így volt, hogy – mint azt sokan a hivatalos gyanúsítás hiánya mellett is kész tényként kezelik – Brian Laundrie ölte meg a menyasszonyát. Miért lehet nehéz ez? Egyrészt van egy emberünk,

  • akiről tudjuk, hogy előfordult már fizikai erőszak közte és az áldozat között,
  • aki nem jelentette a menyasszonya eltűnését,
  • aki nem működött együtt a nyomozókkal, és legfőképp:
  • aki megszökött.

De míg a körülmények egyértelműen egy irányba mutatnak, kevés a bizonyíték. A halottszemle eredménye szerint három-négy hét telt el Gabby Petito halálának időpontja és a holtteste megtalálása között. Ennyi idő elteltével a helyszín is sokat romolhatott bűnügyi helyszínként: az esetleges nyomok egy része eltűnhetett, elveszhetett.

Aztán ott van az a probléma, hogy mikor a feltételezett elkövető nem idegen, hanem az áldozat intim partnere, örök nehézséget jelent, hogy az ujjlenyomatok vagy DNS jelenléte önmagában nem sokat bizonyít. Ebben az esetben is: hiába találták meg a helyszínen, vagy akár magán a holttesten Laundrie nyomait, ebből nem következik, hogy ő bántotta volna a nőt, hiszen együtt éltek, együtt utaztak.

Ugyanakkor az ügyön dolgozó Teton megyei halottkém, Brent Blue arról beszélt a CNN-nek, hogy ezzel együtt is: ha olyan helyen találnak DNS-t, ahol nem kellene lennie, az lehet egyfajta kulcs ahhoz, hogy mi történhetett.

Todd Garrison, North Port rendőrfőnöke szeptember 16-án még kizárólag Gabby Petito eltűnésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót – Fotó: Octavio Jones / Getty Images
Todd Garrison, North Port rendőrfőnöke szeptember 16-án még kizárólag Gabby Petito eltűnésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót – Fotó: Octavio Jones / Getty Images

Jelentősége lehet a gyilkosság módjának is. Ahogy egy volt ügyész, Neama Rahmani is rámutatott, szintén a CNN-nek nyilatkozva: amikor puszta kézzel fojtják meg az áldozatot, az gyakran arra utal, hogy van valamiféle érzelmi jellegű eleme, összetevője a bűncselekménynek. Az elkövető ilyenkor ritkán idegen.

Megtudjuk-e valaha, hogyan halt meg Gabby Petito? Esélyt jelenthet, hogy Laundrie holtteste mellett megtalálták a férfi néhány személyes holmiját: egy hátizsákot és egy noteszt. Kérdés, hogy az utóbbiba került-e bármiféle feljegyzés a nő sorsával kapcsolatban, és az is kétséges, hogy a notesz milyen állapotban van, a beleírt szöveg olvasható vagy legalább helyreállítható-e. Tudunk még egy olyan tárgyi bizonyítékról, ami fontossá válhat: a fehér furgonból előkerült egy külső merevlemez. A hatóságok azonban egyelőre nem árulták el, mit találtak rajta.

Kettő: Mi történt Brian Laundrie-val?

Az elmúlt hetekben Carlton területét újra meg újra átfésülték a Brian Laundrie után kutatók a férfi eltűnése után. Kifejezetten nehéz terep: mocsaras, teli aligátorokkal, kígyókkal. A keresés azért nem hozhatott korábban eredményt, mert az a rész, ahol Laundrie teste volt, egy időre víz alá került. A nedves környezet pusztító hatása ismert: Laundrie-t is csak a fogai alapján tudták végül azonosítani.

A Laundrie család ügyvédje, Steven Bertolino vasárnapi közlése szerint a halottszemle egyelőre nem tudott választ adni arra a kérdésre, mi volt a férfi halálának oka. A maradványokat most egy antropológushoz szállítják további vizsgálatokra. Az ügyvéd azt is elmondta, hogy a család egyébként nem tervez temetést, hamvasztás lesz.

Három: A kapcsolati erőszaknál intézkedő rendőrök felelőssége

A Petito-ügy egyik felkavaró részlete, hogy körülbelül két héttel a nő halála előtt a párnak volt dolga a rendőrökkel. Egy napon belül kétszer is. Augusztus 12-én valaki, aki szemtanúja volt fizikai erőszakig fajuló veszekedésüknek Moab Cityben, rendőrt hívott rájuk. A kiérkező rendőröket azonban sikerrel győzték meg arról, hogy nem volt komoly a dolog, szeretik egymást, egyikük sem akarja, hogy eljárás induljon.

Órákkal ezután autózás közben is leintették őket: a rendőrök ekkor egy vigasztalhatatlanul zokogó Gabby Petitóval szembesültek. A második találkozást az intézkedő rendőrök testkamerája meg is örökítette, két felvétel is nyilvánosságra került, azóta már rengeteget elemezték ezeket. A rendőrökben a látottak (karcolások Laundrie-n) és a pár két tagjától hallottak alapján az a kép alakult ki, hogy Petito ellen kellene eljárást indítani kapcsolati erőszak miatt. Ezt Laundrie nem akarta. A rendőrök úgy oldották meg végül a helyzetet, hogy ideiglenesen szétválasztották a párt: foglaltak egy hotelszobát a férfinak, a nő pedig maradhatott a furgonjában. Megígértették velük, hogy azon az éjjelen nem beszélnek egymással többet, alszanak egyet az egészre abban a reményben, hogy reggelre kitisztul a fejük. Eljárás ezúttal sem indult.

Vannak, akik szerint amit a felvételek megörökítenek, nem más, mint az elszalasztott lehetőség a tragédia megelőzésére. A kapcsolati erőszak természetrajzát ismerők szerint voltak jelek, amiknek a láttán meg kellett volna szólalni a vészcsengőnek a rendőrök fejében, gyanút kellett volna fogniuk, hogy veszélyes lehet a helyzet. Ilyen jel lehetett volna például, hogy a pár saját elmondása szerint sem egyedi eset volt a veszekedés, hogy egyre nőtt a feszültség a furgonban hosszú hetek óta összezárt két ember között, hogy a nő lelkiállapota jól láthatóan nagyon rossz volt.

Egyesek ennél rejtettebb árnyalatokra is felfigyeltek azóta már a testkamerás felvételt visszanézve: hogy Petito – ahogy bántalmazó kapcsolatok elszenvedői gyakorta – magát hibáztatta a konfliktusokért, vagy hogy Laundrie szóhasználatában megfigyelhető volt egyfajta lekicsinylés a nőre nézve, például a közösségi médiába fektetett erőfeszítéseire, az életmód-utazási influenszerként elképzelt jövőjére az ő kicsi blogjaként hivatkozott.

Brian Laundrie augusztus 12-én az intézkedő rendőr testkamerájának felvételén – Fotó: Moab City Police Department / AFP
Brian Laundrie augusztus 12-én az intézkedő rendőr testkamerájának felvételén – Fotó: Moab City Police Department / AFP

De nem csak az a kérdés, hogy a rendőrök hibáztathatók-e azért, ha nem látták meg a két ember viszonyában a bántalmazó kapcsolatra utaló jeleket. Van egy ennél kézzelfoghatóbb és könnyebben számonkérhető követelmény is, aminek nem biztos, hogy megfeleltek: a saját intézkedési szabályzatuk. Utah államban a járőröknek nincs mérlegelési lehetősége: ha kapcsolati erőszakkal találkoznak, kötelező eljárást indítaniuk, és őrizetbe venniük a feltételezett agresszort. Márpedig ha mást nem is vettek észre, Laundrie-n láttak karcolásokat, és a pár mindkét tagja elismerte, hogy mindkét oldalról történt valamennyi fizikai erőszak. Ez alapján jogos kérdés, hogy szabályszerű volt-e az intézkedésük.

Moab City rendőrsége be is jelentette már hetekkel ezelőtt, hogy hivatalos vizsgálatot indítanak, hogy megállapítsák, helyesen jártak-e el a saját rendőreik.

Négy: A Laundrie szülők szerepe

Brian Laundrie szeptember 1-jén érkezett vissza Floridába a szüleihez a furgonnal. Szeptember 11-én megpróbálták kihallgatni az eltűnt Petito ügyében nyomozó rendőrök, akik kimentek a házhoz. Brian Laundrie visszautasította, hogy szóba álljon velük, sőt, mint kiderült: tényleges találkozás sem jött ekkor létre Laundrie és a rendőrök között. Ahogy a North Port-i rendőrség jelezte: egyetlen egyszer sem tartózkodtak rendőrök azonos helyiségben Brian Laundrie-val azután, hogy Petito eltűnését jelentették. Objektív, független információ nincs is arról, hogy pontosan mikor hagyta el a férfi a szülei házát.

Ami a zavaros és némiképp ellentmondásos időrenddel nagyon valószínűnek látszik: az apja, Chris és az anyja, Roberta Laundrie kivártak azzal, hogy a távozásáról – nevezzük bár eltűnésnek vagy szökésnek – értesítsék a rendőröket.

Érthető módon sokan kíváncsiak arra, hogy vajon csak a passzivitásukkal segítették Briant, vagy esetleg részt vettek-e a szökés előkészítésében, vagy mondjuk akár bizonyítékok megsemmisítésében is. A Laundrie család ügyvédje visszautasítja az efféle feltételezéseket. Szerinte a szülők egyszerűen nem voltak urai a helyzetnek, nem volt ráhatásuk arra, hogy a gyászoló fiuk elmegy-e vagy marad.

Amíg tartott a keresés, rendszeresen jelentek meg találgatások arról is, nem segítik-e Laundrie-ék valahogy a rejtőzködőt. A közösségi médiában felkapott egyik, különösen bizarr teória egyenesen arról szólt, hogy Brian a kertben, az egyik virágágyás alatt bujkál. Ahányszor a szülők elmentek hazulról, kisebbfajta szenzációként kezelte az eseményt a házuk körül táborozó riporterek csapata.

A szülők egyébként a végén bekapcsolódtak a fiuk utáni kutatásba, maguk is járták a természetvédelmi területet, ahol Laundrie-t sejtették. Ők is találták meg végül a hátizsákot, illetve annak az egyik, víztől óvott tárgyak megvédésére való részét. Az ügyvédjük szerint pusztán a véletlen hozta így.

A szülők ellen egyelőre nem indult semmilyen eljárás, ugyanakkor az amerikai sajtó régóta feszegeti a dolgot. Bár szülők nem kötelezhetők arra, hogy a gyerekük elleni valljanak, elképzelhető, hogy Laundrie apjának és anyjának még számolnia kell jogi következményekkel. Szóba jöhet a hatóság félrevezetésének bűncselekménye.

Öt: Hogy hagyhatták futni Laundrie-t?

Viszont nem a szülőkön múlott egyedül, hogy Brian Laundrie eltűnhetett. Sokakat háborított fel, hogy Laundrie csak úgy egyszerűen elsétálhatott a szülei házából, amikor kedve tartotta, hogy a rendőrök nem vették őrizetbe az első pillanatban. De ez valóban szakmai hiba lett volna? Van, aki szerint egyértelműen igen. A floridai Polk megye seriffje, Grady Judd például kiállt azzal a véleményével a nyilvánosság elé, hogy ő bizony soha nem engedte volna ki az őrizete alól Laundrie-t onnantól kezdve, hogy megérkezett a barátnője kocsijával, de a lány nélkül.

De ha őrizetbe nem is vehették volna megalapozott gyanú hiányában, a szülei házára például ráállíthattak volna még idejében embereket, akik folyamatosan, a nap 24 órájában figyelhették volna, hova megy, mit csinál. Ugyanakkor, ahogy erre a CBS12 által megkérdezett szakértők is rámutattak, az ehhez szükséges emberi erőforrás feltehetően nem állt a kis helyi rendőrkapitányság rendelkezésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!