Alig jelentették be az előzőt, máris újabb eljárás indult a bebörtönzött Navalnij ellen

2021. szeptember 29. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél hónappal azután, hogy Oroszországban vádat emeltek a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellen, mert a korrupcióellenes szervezete állítólag „törvényszegésre buzdította” az embereket, újabb ügyben indult ellene eljárás. A Nyomozó Bizottság által frissen közzétett ügyben Navalnijt azzal gyanúsítják, hogy alapítója és vezetője volt egy extrémista csoportnak – írja a Reuters.

A közlemény szerint nemcsak Navalnij, hanem több fontos szövetségese is gyanúsítottja az ügynek, és állítólag más, vele együttműködő emberek is részt vehettek a csoport tevékenységében. A közlemény azt is egyértelművé tette, hogy Navalnij és társai az utóbbi években bűnözői tevékenységet folytattak. Mint írták, a csoport illegális tevékenységének célja

  • a hatóságok hiteltelenítése,
  • a régiók destabilizálása,
  • a népesség felhergelése,
  • annak sugalmazása, hogy a regnáló kormányt erőszakos módszerekkel kell megbuktatni
  • és olyan tüntetések szervezése és megtartása volt, melyekből zavargások alakulhattak ki.

Azzal is megvádolták a politikus szövetségeseit, hogy azt követően is folytatták az állítólagos illegális tevékenységüket, hogy a csoportot extrémizmusra hivatkozva betiltották. Ha elítélik, Navalnij akár tíz év börtönt is kaphat a már meglévő büntetése mellé. Putyin leghangosabb kritikusa jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt, szövetségesei pedig jellemzően külföldre menekültek.

A friss közleményben név szerint is említett Ljubov Szobol Twitteren azt írta, hogy a felhozott vádak teljesen abszurdak, annyi a „bűnük”, hogy részt vettek a választásokon, megpróbáltak feltárni néhány korrupciós ügyet, békés tüntetésekre mentek el és Twitteren leírták a véleményüket. Szobol arról is írt, hogy normális esetben az emberek kisemmizése bűn, a korrupció leleplezése pedig nem, Putyinnál viszont pont fordítva működik a dolog, és hozzátette, hogy a mostani ügy jól mutatja, hogy felesleges volt arra számítani, hogy a regnáló elnök által elsöprő többséggel megnyert választások után változni fog a helyzet.

Arkagyij Osztrovszkij, a The Economist szakértője ugyancsak Twitteren arról írt, hogy tíz nappal azután, hogy Navalnij voksolási taktikájának segítségével sikerült aláásni az orosz választások legitimációját, máris újabb eljárás indult a politikus ellen. Alekszej Navalnijt még 2015-ben ítélték felfüggesztett börtönre, ami miatt hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokos mérgezés áldozata lett, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért letöltendőre változtatták a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Az ellenzéki politikust februárban ítélték börtönre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!