Navalnij ellenzéki aktivistái még a kommunistákra is leszavaznának Putyin ellen

2021. szeptember 15. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Alekszej Navalnij továbbra is börtönben ül, szövetségesei igyekeznek továbbra is aktívak maradni – főleg, hogy ezen a hétvégén lesznek Oroszországban parlamenti választások. Az elmúlt hetekben ugyanis kampányba kezdtek az úgynevezett „okos szavazás” mellett, ami kísértetiesen emlékeztet a magyar ellenzék 2018-as stratégiájára, a „taktikai szavazásra”.

Az okos szavazás ugyanis azt jelenti, hogy az ellenzéki szavazókat arra kérik, voksoljanak a legesélyesebb ellenzéki jelöltre – Navalnij csapata szerint pedig a legtöbb esetben ezeket a kommunisták adják, írja a Reuters.

Kommunisták menetelnek a Lenin-mauzóleum felé még 2021. április 22-én – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Kommunisták menetelnek a Lenin-mauzóleum felé még 2021. április 22-én – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Az ellenzéki politikus mozgalmát a választási hajrában „szélsőségesnek” nyilvánítottak az orosz hatóságok, és eltiltották, hogy tagjaik jelöltethessék magukat. Most azt szeretnék, ha minél bizonytalanabb lenne a voksolás kimenetele a Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató párt, az Egyesült Oroszország számára.

„Oroszországban milliók utálják az Egyesült Oroszországot. Magyarázzátok el mindenkinek, aki elégedetlen az ország helyzetével, hogy el kell menniük szavazni ezen a választáson”

– mondta egy videóban Navalnij szövetségese, Leonyid Volkov, amiben azt is bemutatja, hogy az egyes körzetekben kinek van a legnagyobb esélye megverni Putyinék jelöltjét. Moszkvában például a 15 választókerületből 11-ben a kommunista jelöltet ajánlják.

A Reuters hozzáteszi, hogy bár az Egyesült Oroszország Putyin segítségével jött létre, az elnök nem tagja a pártnak. A választási hajrában egyébként az orosz kormány magasabb fizetést és egyszeri pénzügyi támogatást adott a rendvédelmi szervek dolgozóinak, és hasonló támogatást ígért a nyugdíjasoknak is. Persze a Kreml megnyugtatott mindenkit arról, hogy a pénzosztásnak semmi köze a választásokhoz.

Mint arról beszámoltunk, a hétvégi parlamenti választások közeledtével ellenzékiek újabb hulláma hagyta el Oroszországot. Az ellenzék elsúlytalanítása így sokkal kényelmesebb a Kreml számára, mintha börtönben ülnének, mint Navalnij – a politikus ugyanis épp azzal nehezítette meg a hatalom dolgát, hogy hazament. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!