Ismét vádat emeltek a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellen

2021. augusztus 11. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb vádat emeltek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen. A Nyomozó Bizottság most azzal vádolja a bebörtönzött, Kreml-kritikus Navalnijt, hogy a korrupcióellenes szervezete „törvényszegésre buzdította” az embereket – írja a Reuters.

Alekszej Navalnij januári letartóztatása után Moszkvában és más orosz városokban is tüntetéseket tartottak a politikus szabadon engedéséért, ám a hatóságok nem engedélyezték ezeket a megmozdulásokat. A Nyomozó Bizottság szerint a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK), amit Navalnij 2011 óta vezetett, törvénytelen módon a gyűléseken való részvételre buzdított.

A Nyomozó Bizottság honlapján szerdán megjelent közlemény szerint Navalnij és több társa, többek között Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov úgy hirdették a tüntetéseket az interneten, hogy tisztában voltak azzal, hogy a hatóságok a járványügyi korlátozásokra hivatkozva nem engedélyezték azok megtartását. Elítéltetése esetén Navalnijra 200 ezer rubelig (mintegy 816 ezer forintig) terjedő bírságot vagy három évig terjedő szabadságkorlátozást, szabadságvesztést, illetve kényszermunkát szabhatnak ki – írja az MTI.

Alekszej Navalnij 2021. február 20-án a moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróságon – Fotó: MOSCOW'S BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRESS SERVICE / AFP
Alekszej Navalnij 2021. február 20-án a moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróságon – Fotó: MOSCOW'S BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRESS SERVICE / AFP

Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

A Nyomozó Bizottság kedden büntetőeljárást indított a Litvániába menekült Volkov és Zsdanov ellen azon a címen, hogy anyagi támogatást gyűjtenek a szélsőségesnek és idegen ügynöknek minősített FBK és a Navalnij Törzsei elnevezésű mozgalom számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!