A tálibok megindultak az utolsó ellenálló afgán tartomány felé

Legfontosabb

2021. augusztus 22. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok vasárnap este bejelentették, hogy harcosaik százai tartanak a Pandzssir-völgy felé, hogy ellenőrzésük alá vonják – írja az MTI. Pandzssir az egyetlen tartomány Afganisztánban, amelyet nem foglaltak el a tálibok az elmúlt napokban.

„Az Iszlám Emirátus modzsahedjeinek százai tartanak Pandzssir felé, hogy ellenőrzésük alá vonják, miután a helyi tisztségviselők elutasították, hogy békésen átadják”

– olvasható a tálibok arab nyelvű Twitter-oldalán.

A tálibok ezt megelőzően, vasárnap a továbbra is zavartalanul működő orosz nagykövetségen keresztül üzentek a pandzssiri ellenállóknak, hogy hajlandóak tárgyalni: négy órát adtak a tartomány átadására, de a terület vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította. Fogadkozott, hogy nem adja át a területet, harcosai megvédik Pandzssirt, és a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet.

Húsz éve sem sikerült bevenni

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – előbb rohamtempóban vettek be újabb és újabb afgán tartományokat, majd augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, miután az amerikai, illetve NATO-haderők elhagyták az országot. Ezután bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború, Asraf Gáni államfő pedig elmenekült az országból. Azóta kétségbeesett tömegek próbálnak elmenekülni az országból, miközben a tálibok házról házra járva vadásszák le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat. A kabuli repülőtérre szinte lehetetlen kijutni, vasárnap hét embert öltek meg a reptér közelében feltorlódott tömegben.

A tálibok az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták bevenni Pandzssirt. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Mindazonáltal szakértők a napokban felhívták a figyelmet arra, hogy a tálibok minden oldalról közrefogták a Pandzssir-völgyet.

A helyi ellenállást most az az Ahmad Maszúd vezeti a Nemzeti Ellenállási Front (NEF) élén, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia. Ali Maiszam Nazarij, a NEF egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hosszú távú konfliktusra rendezkednek be a tálibokkal, ha nem sikerül olyan afgán kormány megalakításáról megállapodni, amelyben képviselve lesznek a különböző politikai erők. Mint mondta, afgánok ezrei csatlakoztak a helyi ellenálláshoz. Az AFP birtokába került felvételeken páncélozott járműveket lehetett látni, amint gyakorlatozás közben áthaladnak a Kabultól északkeletre található völgyön.

„A tálibok nem fognak kitartani, ha így folytatják. Készek vagyunk megvédeni Afganisztánt, és óva intünk egy vérfürdőtől”

– mondta Maszúd az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!