Őrizetbe vették a megszűnt Apple Daily vezető főszerkesztőjét

2021. július 21. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár már júniusban megszűnt, még mindig nem értek véget a rendőrségi intézkedések a hongkongi kormánykritikus Apple Daily egykori munkatársai ellen. A South China Morning Post online kiadása úgy tudja, most a vezető főszerkesztőt vették őrizetbe – írja az MTI. Vele együtt már a lap nyolc vezető munkatársát állították elő. Az Apple Daily volt az egyik leghangosabb kormánykritikus, független lap Hongkongban.

Lam Man-chungot – a júniusban előállított munkatársaihoz hasonlóan – külföldi erőkkel folytatott összeesküvés gyanúja miatt vették őrizetbe – írja a SCMP rendőrségi forrásra hivatkozva.

A 26 éven át működő, bulvárhíreket és politikai kommentárokat megjelentető Apple Daily júniusban szűnt meg, miután a hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége június 17-én nagyszabású, meglepetésszerű akció keretében őrizetbe vette a lap öt vezető munkatársát. Ugyanaznap a hatóságok a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában.

A székház átkutatására több mint kétszáz rendőrt mozgósítottak, akik hat óránál tovább vizsgálták át az irodákat, és több mint 40 digitális eszközt – a többi közt számítógépeket és merevlemezeket – foglaltak le. Azóta a lap két vezércikkíróját is őrizetbe vették. A hatóságok az intézkedések indoklásakor az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent egyes cikkek tartalmára hivatkoztak.

A kifogásolt cikkek még 2019-ben jelentek meg, azelőtt, hogy 2020 júniusában hatályos lett Hongkongban az új, a korábbiaknál sokkal drákóibb nemzetbiztonsági törvény. Korábban mindig azt állították, hogy a törvényt nem fogják visszamenőleges hatállyal alkalmazni.

Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját még tavaly augusztusban vették őrizetbe a laphoz kötődő, kilenc másik emberrel – köztük Lai fiával – együtt a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.

A Hongkongi Újságíró-szövetség július 15-én közzétett éves jelentésében egyebek mellett az Apple Daily elleni intézkedéseket sorolta a hongkongi sajtószabadság problémáira utaló jelek között. Az 1968-ban alapított szövetség szerint romokban a sajtószabadság Hongkongban, a hatósági elnyomás pedig a média különböző ágazatain átívelően érzékelhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!