Több száz állambiztonságis tartóztatta le a független hongkongi újság vezetőit

2021. június 17. – 21:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz állambiztonsági rendőr vett részt abban az akcióban, amiben Hongkongban letartóztatták az egyik fő ellenzéki lap főszerkesztőjét és négy kollégáját. Kína szerint a független média emberei veszélyeztetik az ország nemzetbiztonságát.

„A normális emberek mások, mint ezek. Maradjanak távol tőlük” – küldött jól érthető figyelmeztetést a hongkongi nemzetbiztonság vezetője, miután egy több száz fős összehangolt akcióban elvitték az Apple Daily című lap vezetőit. Ez az egyik legfontosabb ellenzéki hangvételű újság az egykor a britekhez tartozó városban, ami a Kínához csatolását követően is sokáig őrizte a függetlenség maradványait, mostanra azonban a szabadságjogokat durván korlátozva szoros ellenőrzés alá vonta Kína.

A hatósági vád szerint a lap több tucat kifogásolt cikke valójában külföldi erőkkel folytatott összeesküvés eredménye, amire természetesen maguk a cikkek jelentik a fő bizonyítékot. A rendőrség szerint a cikkek a Kína és Hongkong elleni szankciókat népszerűsítettek. A letartóztatottak „az újságírói munkát a nemzetbiztonság veszélyeztetésére használták” – jelentette ki a Guardian cikke szerint John Lee, Hongkong rendvédelmi főnöke.

A helyi idő szerint csütörtök kora reggeli akcióban a lap teljes vezetését letartóztatták az otthonaikban, elkobozták az újságíráshoz használt eszközeiket, összesen 38 újságíró gépét foglalták le. Az újság élőben tudósított a saját lefejezéséről, arról is, ahogy hátrabilincselt kézzel bevitték a szerkesztőségbe a lap főszerkesztőjét. „Ezek a legrosszabb idők Hongkongban. A sajtószabadság egy szalmaszálon függ” – írták olvasóiknak egy nyílt levélben, jelezve azt is, hogy az intézkedések ellenére kitartanak.

A lap az egyik legnagyobb, a regnáló hatalomtól független hongkongi bulvárlap. A hatósági fellépés a maradék hongkongi független sajtó elleni támadások sorába illeszkedik. A most kifogásolt cikkek még 2019-ben jelentek meg, azelőtt, hogy 2020 júniusában hatályos lett Hongkongban az új, a korábbiaknál sokkal drákóibb nemzetbiztonsági törvény. Korábban mindig azt állították, hogy a törvényt nem fogják visszamenőleges hatállyal alkalmazni. Az Apple Daily tulajdonosát, Jimmy Lai nagyvállalkozót már tavaly lecsukták. A lap intenzíven és folyamatosan foglalkozott a 2019-es tiltakozásokkal és a rendőri válaszcsapásokkal, amit a hatóságok hivatalosan gyűlöletszításnak és a társadalom megosztásának bélyegeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!