Már hat újságírót vettek őrizetbe a független Apple Dailytől Hongkongban, a lap megszűnik

2021. június 23. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették az Apple Daily hongkongi lap vezércikkíróját szerdán a hongkongi hatóságok a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával – írja a South China Morning Post online kiadása alapján az MTI.

Röviddel ezután az Apple Daily bejelentette: nyomtatott kiadásuk szombatnál korábban jelenik meg utoljára, az online változat pedig mindössze 2021. június 26. 23:59-ig elérhető. A lap ezután megszűnik.

„Szeretnénk köszönetet mondani az olvasóinknak az elmúlt 26 évben nyújtott hűséges támogatásért, és az újságíróinknak, a dolgozóinknak és a hirdetőinknek az elkötelezettségükért” – idézte a közleményt a Guardian.

Az 55 éves Yeung Ching-keet, akinek írásai Li Ping név alatt jelentek meg a lapban, külföldi erőkkel való összejátszás gyanújával állították elő helyi idő szerint kora hajnalban. A SCMP szerint Yeung 2016-tól kezdve mintegy 800 cikket és kommentárt írt a lapnak. Legutóbbi írása kedden jelent meg. A hatóságok szerint további előállítások is lehetnek.

A hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége a múlt csütörtökön nagyszabású, meglepetésszerű razziában a lap öt vezető munkatársát vette őrizetbe az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikkek tartalmára hivatkozva. Az írások egyebek mellett Hongkonggal és Kínával szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel szőtt összeesküvést.

Ugyanaznap a hatóságok a laphoz kötődő három cég tizennyolcmillió hongkongi dolláros (680 millió forintnyi) vagyonát is zárolták, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. A székház átkutatásában több mint kétszáz rendőr vett részt, több mint hat órán át kutattak az irodákban, és negyvennél is több digitális eszközt – köztük számítógépeket és winchestereket – foglaltak le. A főszerkesztő és a lapkiadó ellen múlt pénteken vádat emeltek külföldi erőkkel történő összejátszás miatt.

Az Apple Dailyt működtető Next Digital már hétfőn közölte: amennyiben a hatóságok nem szabadítják fel a lap vagyonát, arra kényszerülhetnek, hogy szombaton adják ki az utolsó számot, mert nem tudják kifizetni a munkatársaikat. A végleges döntést csak későbbre várták, de a kiadó már szerdán bejelentette a megszűnést.

A lap angol nyelvű hírszolgáltatója, valamint pénzügyi hírekkel foglalkozó weboldala kedden felfüggesztette működését, a naponta jelentkező hírműsorát pedig hétfő este sugározták utoljára. Az Apple Daily munkatársainak közel fele adta már be keddig a felmondását. A szintén a Next Digital által fenntartott Next Magazine kiadója pedig órákkal Yeung őrizetbe vétele előtt jelentette be, hogy a híroldal megszűnik.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő, kilenc másik ember – köztük Lai fia – is rács mögé került a nemzetbiztonsági törvény megsértése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti.

Az Apple Daily az egyik legnagyobb, a regnáló hatalomtól független hongkongi bulvárlap. A hatósági fellépés a maradék hongkongi független sajtó elleni támadások sorába illeszkedik. A most kifogásolt cikkek még 2019-ben jelentek meg, azelőtt, hogy 2020 júniusában hatályos lett Hongkongban az új, a korábbiaknál sokkal drákóibb nemzetbiztonsági törvény. Korábban mindig azt állították, hogy a törvényt nem fogják visszamenőleges hatállyal alkalmazni. A lap intenzíven és folyamatosan foglalkozott a 2019-es tiltakozásokkal és a rendőri válaszcsapásokkal, amit a hatóságok hivatalosan gyűlöletszításnak és a társadalom megosztásának bélyegeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!