Visszakerül a börtönkórházból a börtönbe Alekszej Navalnij

2021. június 7. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Elhagyja a börtönkórházat, ahová éhségsztrájkja miatt került, és visszakerül az általa korábban csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett pokrovi börtönbe Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. A hírről beszámoló Reuters felidézi: Navalnij március végén kezdett éhségsztrájkba, amitől állapota jelentősen leromlott. Az éhségsztrájkot orvosai kérésére április végén hagyta abba. Az ellenzéki politikus csontsoványra fogyott a börtönben töltött időszak alatt.

Navalnijt tavaly augusztusban mérgezték meg az alsónadrágjába rakott novicsokkal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Az ellenzéki politikust Berlinben kezelték, de januárban visszatért Oroszországba – majd egyből őrizetbe vették, és februárban három és fél év börtönre ítélték.

Putyin Oroszországának ellene indult hadjáratára jellemző, hogy május végén, miközben a börtönkórházban volt, újabb vádakat emeltek ellene. Egy Instagram-posztban azt írta, a nyomozók teázás közben közölték vele a börtönben, hogy három új büntetőeljárás indult ellene. Az oroszul írt bejegyzés szerint azt mondták neki, hogy 20 nyomozót vontak be az ellene folyó vizsgálatokba, és arról is írt: az újabb eljárások azt bizonyítják, hogy mekkora lángész, hiszen még a börtönből is csak növelni tudja a bűnszervezetét.

A büntetőügyek mellett a politikai ellehetetlenítéséről is gondoskodnak az országban. Május végén olyan törvényt fogadott el a moszkvai parlament, amely értelmében nem választhatják meg a szélsőségesnek nyilvánított szervezetek tagjait Oroszországban, így például Navalnijt sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!