Nem választhatják meg a szélsőségesnek nyilvánított szervezetek tagjait Oroszországban, így például Navalnijt sem

2021. május 26. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik, végső változatában szavazta meg szerdán az orosz parlament alsóháza annak a törvénymódosításnak a tervezetét, amely évekre megfosztaná a terror- és szélsőséges szervezetek vezetőit, tagjait vagy alkalmazottait attól a lehetőségtől, hogy bármilyen választott tisztséget betölthessenek – írta meg az MTI.

A jelenleg hatályos törvény azok számára tiltja meg a parlamenti választáson jelöltként való részvételt, akiket az orosz büntető törvénykönyv alapján szélsőségesnek minősített bűncselekmény miatt ítéltek el, és a szavazás napjáig büntetésüket még nem töltötték le. Súlyos és különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén a tilalom a letöltés vagy a büntetés törlését követő 10, illetve 15 évig érvényes.

A módosító tervezet kimondja, hogy az érintett szervezetek felszámolásáról vagy tevékenységük betiltásáról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedésétől számított öt évig nem választhatók meg olyan személyek, akik szélsőséges vagy terrorista szervezet alapítói, vezetői voltak. Az egyszerű tagok esetében az eltiltás időtartama három év.

A moszkvai ügyészség éppen április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését.

Oroszországban szeptember 19-re tűzték ki a következő parlamenti választásokat, a módosításokat az alsóház emiatt sürgősséggel vitatta meg. A jelen lévő törvényhozók közül 294 igennel, 38 nemmel szavazott, nyolcan pedig tartózkodtak a voksolástól.

Vjacseszlav Vologyin házelnök a módosításról folytatott vitában szerdán azt mondta, hogy hasonló törvényeket fogadnak már el olyan országokban, „amelyek gondolnak a jövőjükre”, köztük „a demokrácia világítótornyában”, az Egyesült Államokban is. A házelnök úgy vélekedett, hogy Oroszország a demokrácia és a szabadság utolsó szigete a világon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!