„Zseni vagyok és az alvilág bábjátékosa” – viccelődve posztolt Instagramon a börtönbe záratott Navalnij

2021. május 25. – 15:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bebörtönzött Alekszej Navalnij viccelődve arról posztolt kedden az Instagramon, hogy három új ügyben is vizsgálat indult ellene, írja az AFP.

Az oroszul írt bejegyzésben az orosz ellenzéki politikus azt írta, a nyomozók teázás közben közölték vele a börtönben, hogy három új büntetőeljárás indult ellene. „A befolyásos bűnszövetkezetem növekszik. Zseni vagyok és az alvilág bábjátékosa” – viccelődött Vlagyimir Putyin elnök legfőbb belpolitikai ellenfele. A 44 éves aktivista hozzátette: azt mondták neki, hogy 20 nyomozót vontak be az ellene folyó vizsgálatokba.

A Putyin-rezsim egy magas rangú nyomozóját idézve azt is írta, azzal vádolják, hogy ellopta a korrupcióellenes alapítványának szánt adományokat, megsértett egy bírót, valamint arra ösztönzi az oroszokat, hogy ne teljesítsék „állampolgári kötelességeiket”. A vádpontokat oldalakon keresztül részletezték neki, de szerinte bizonyítékot egyiknél sem soroltak fel. Ez is csak azt bizonyítja, hogy mekkora lángész, hiszen még a börtönből is csak növelni tudja a bűnszervezetét – tette hozzá ironizálva Navalnij.

Navalnijt augusztusban mérgezték meg az alsónadrágjába rakott novicsokkal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Az ellenzéki politikust Berlinben kezelték, de januárban visszatért Oroszországba – majd egyből őrizetbe vették, és februárban három és fél év börtönre ítélték.

Március közepén Navalnijt átszállították az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett pokrovi börtönbe, majd éhségsztrájkba kezdett – amit orvosai kérésére április végén abbahagyott. Az ellenzéki politikus csontsoványra fogyott a börtönlét alatt, miközben nemrég egy másik ügyben is meg kellett jelennie a bíróság előtt – erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!