Miután végigjárta Európát, Szijjártó Péter Kínába repül

2021. május 28. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Keddtől péntekig körbeutazta Nyugat-Európát Szijjártó Péter, a külügyminiszter viszont a hétvégén sem pihen le: szombat és hétfő között valamikor Kínába repül a pekingi külügyminisztérium közlése szerint, írja a Reuters.

Vang Ji külügyminiszterhez ugyanis négy európai kollégája látogat majd el május 29. és 31. között, mondta Vang szóvivője pénteken. Írország, Lengyelország, Magyarország és Szerbia külügyi vezetői külön-külön találkoznak majd a miniszterrel, ahol megbeszélik a bilaterális és a kínai-európai kapcsolatokat is. A külügyminisztérium azt reméli, hogy a látogatásokkal megerősíthetik az együttműködést a „járvány utáni gazdasági helyreállításban”.

Különösen fontos lehet most Kína számára Szijjártó és európai kollégáinak látogatása, ugyanis egyrészt az Európai Parlament májusban felfüggesztette a kínai beruházási egyezményről szóló tárgyalásokat, miután több uniós politikust is kitiltottak Kínából.

Másrészt a napokban Litvánia kiszállt a kelet-közép-európai régiót célzó 17+1-es kínai kezdeményezésből. Ezt hivatalosan az európai uniós kapcsolatok erősítésével indokolták, azonban ahogy a Reuters is írja, a litván parlament nemrég népirtásnak nyilvánította az ujgurok elleni kínai fellépést. Sőt, idén Tajvan kereskedelmi képviseletet is nyithat az országban – ami csak tovább növeli a feszültségeket Vilnius és Peking között.

A most Pekingbe látogató négy külügyminiszter országai közül viszont egyik sem nevezi az ujgurok elleni fellépést népirtásnak, sőt: Szerbia és Magyarország is élvezi Peking vakcinadiplomáciáját, ugyanis mindkét országban tömegeket oltanak a kínai Sinopharm oltóanyagával.

Bár egyelőre csak Szijjártó látogatásáról lehet tudni, Orbán Viktor május elején bejelentette, hogy ő is Kínába utazik majd a közeljövőben. Lenne is miről tárgyalni, hiszen a Budapest-Belgrád vasútvonal mellett az utóbbi hónapok egyik legforróbb témája a Fudan Egyetem budapesti kampusza, amit nagyjából a Dél-Pestre megálmodott Diákváros helyén terveznek majd felépíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!