Az Európai Parlament felfüggesztette a kínai beruházási egyezményről szóló tárgyalásokat

2021. május 20. – 19:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalásban deklarálta, hogy mindaddig felfüggeszti a Kínával kötött beruházási egyezmény ratifikálását, amíg Peking nem szünteti meg az uniós politikusokkal szembeni szankciókat, amelyek az EP több tagját is érintik

– derült ki az elsősorban az Európai Unió ellenőrző szerveként funkcionáló, demokratikusan megválasztott testület sajtóközleményéből. A csütörtökön 599 szavazattal, 30 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban „a lehető leghatározottabban elítéli” azokat az alaptalan és önkényes szankciókat, amelyeket a kínai hatóságok a közelmúltban számos európai magánszemélyre és szervezetre, így öt európai parlamenti képviselőre vetettek ki (köztük a momentumos Cseh Katalinra és a KDNP-s Hölvényi Györgyre). A tagállamok kijelentik, hogy Peking lépése az alapvető szabadságjogok elleni támadás, és sürgetik a kínai hatóságokat, hogy szüntessék meg ezeket a teljesen indokolatlan korlátozó intézkedéseket.

Ahogy arról részletesen írtunk, az Európai Unió és Peking között nem kevesebb mint 7 éves tárgyalássorozatot követően, 2020. december végén született meg az az átfogó kereskedelmi megállapodás, amelynek értelmében Kína könnyíteni fogja az európai szereplők piacra lépését, és számos szektorban az európai szereplőknek többé nem lesz muszáj kínai céggel társulniuk, hogy befektethessenek. Az már decemberben is sejthető volt, hogy az Európai Parlamenten nehéz lesz keresztülnyomni az emberi jogokkal kapcsolatban szándékosan lazán fogalmazó alkut, márpedig a testületnek mindenképpen ratifikálnia kell a 2021 végére végleges formába öntött szerződéstervezetet. Az ujgur kisebbség brutális elnyomására hivatkozva, négy kínai tisztségviselő ellen hozott uniós korlátozó intézkedésekre érkező pekingi válaszreakció után pedig borítékolni lehetett az EP csaknem egységes elutasító álláspontját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!