Szijjártó szerint káros, hogy az ujgurok helyzete miatt négy kínait szankciós listára tett az EU

2021. március 22. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU hétfőn 11 személyt, köztük 4 kínai embert helyezett emberi jogi okok miatt szankciós listára.

Értelmetlen, magamutogató és káros döntés kínai személyeket az EU szankciós listájára tenni pont most, „amikor a nemzetközi együttműködés jelentősége rendkívüli mértékben növekszik, amikor életeket kéne menteni” – mondta Szijjártó Péter, aki az EU-s külügyminiszterek tanácsülésén vesz részt hétfőn Brüsszelben.

A magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy az ügyet „stratégiai jelentőségűnek” tartja, amelyet szerinte az EU csúcstalálkozóján a miniszterelnököknek és az elnököknek kellett volna megvitatniuk. Szijjártó szerint a szankciós döntés tovább fogja mérgezni az Európai Unió és Kína együttműködését, ugyanakkor a korábbi tapasztalatok alapján semmi máson nem lehet változtatni az ilyen típusú döntéssel.

Az EU-s tanácskozás után a külügyminiszterek egy „kommunikációs sorvezetőt” kaptak – állítja a magyar külügyminiszter, aki azt is mondta, hogy a saját sajtótájékoztatója nem volt összhangban ezzel az iránymutatással.

Szijjártó ugyanakkor arról nem beszélt, hogy kik és miért kerültek fel a szankciós listára.

Az Európai Bizottság alelnöke, Josep Borrell az Euro Newsnak hétfőn arról beszélt, hogy a listán a mianmari puccsért, illetve a puccs miatt kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért felelős személyek neve mellett olyan kínaiak szerepelnek, akik Hszincsiang Tartomány tisztségviselőiként felelősek lehetnek az ujgurok ellen elkövetett állítólagos emberi jogi visszaélésekért.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, az Amnesty International friss jelentése szerint Kína szétválasztja az ujgur családokat, beleegyezés nélkül zárnak árvaházba gyerekeket. Február elején az amerikai és a brit kormány is elítélte Kínát, miután újabb riport tárta fel az ujgur nők ellen elkövetett erőszakot. Donald Trump külügyminisztere távozása előtt, januárban pedig egyenesen népirtásnak nevezte azt, amit Kína az ujgurokkal művel.

Szijjártó brüsszeli programja a NATO külügyminiszteri tanácskozásával folytatódik, ami kedden kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!