Az amerikai és a brit kormány is elítélte Kínát, miután újabb riport tárta fel az ujgur nők ellen elkövetett erőszakot

2021. február 4. – 23:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai, az ausztrál és a brit kormány is reagált a BBC szerdai riportjára, ami szerint a kínai ujgur átnevelőtáborokba került nőket rendszeresen bántalmazzák, kínozzák és szexuális erőszakot is elkövetnek ellenük. Csütörtökön Nigel Adams brit külügyminiszter a parlamentben azt mondta, a riport nyilvánvaló bűneseteket tárt fel.

Becslések szerint több mint egymillió ujgurt és más kisebbségekhez tartozót vettek őrizetbe a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban. A BBC-n szerdán megjelent tényfeltáró cikk a táborokban fogvatartott nők tanúvallomásán alapul, akik arról számoltak be, hogy a rendőrök és őrök rendszeresen követtek el nemi erőszak velük szemben. Egyikük azt mondta a BBC-nek, hogy a nőket minden este eltávolították celláikból, majd egy vagy több álarcos kínai férfi megerőszakolta őket.

A kínai külügyminisztériuma cáfolta ezeket az állításokat, és azzal vádolta a BBC-t, hogy hamis riportot készítettek. „Kína a törvények által irányított ország, alkotmányunk garantálja és védi az emberi jogokat, ami a jogrendszerünkben is testet ölt. Kína minden létesítményét az emberi jogokra vonatkozó iránymutatások alapján működtette” – mondta Wang Wenbin szóvivő.

A riport publikálása óta az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Ausztrália is intézkedéseket sürgetett az ügyben. Szerdán az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: „Nyugtalanítóak a jelentések és a nők vallomásai a rendszeres nemi erőszakról és szexuális visszaélésről, amit az ujgurok és más muszlim kisebbségek tagjai szenvednek el a hszincsiangi átnevelőtáborokban”.

A brit parlamentben Nus Ghani képviselő is szóba hozta a témát, szerinte egyre több bizonyíték gyűlik össze arról, hogy ilyen atrocitások történnek Hszincsiang tartományban, amik akár a népirtás fogalmát is kimeríthetik. Felszólította Nigel Adams külügyminisztert, hogy Nagy-Britannia addig nem fűzze szorosabbra a kapcsolatát Kínával, amíg ki nem vizsgálják ezeket a bűncselekményeket. Adams erre úgy reagált, hogy a brit kormány erőfeszítéseket tesz Kína számonkéréséért. Az előző amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo szintén népirtásnak minősítette a kínai hatóságok fellépését a muszlim vallású ujgur kisebbség ellen.

Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne azt mondta, hogy az ENSZ-nek azonnal meg kell jelennie a régióban. „Rendkívül fontos az átláthatóság, ezért továbbra is sürgetjük Kínát, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Michelle Bacheletet és nemzetközi megfigyelőket engedjenek be a tartományba” – mondta.

Kisebb gazdasági szankciókat is vezettek már be Kínával szemben a táborok miatt. Az Egyesült Államok például már nem importál többet ujgur kényszermunkával termelt paradicsomot és gyapotot. (BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!